ORGANİK BAL
Organik bal " bitkilerin çiçeklerin de
bulunan nektarın ya da çiçeklerin canlı kısımları ile bazı eş kanatlı
böceklerin ürettiği tatlı sıvıları, Balarıları tarafından toplanması ile vücutların
da bulunan bazı enzimlerle değiştirilmesi ve petek gözeneklerine doldurulması ve bura da olgunlaşması sonucun da meydana
gelen koyu kıvamlı tatlı bir besindir" İşçi arılar tarafından çiçekler
toplanılan bal nektarları kovanlara getirildikten sonra arıların salgıladıkları
maddeler, tükürük ve çiçek polenleri ile
karıştırılır. Doğal bal, eski çağlarda insan için en önemli şeker
kaynaklarından biri olarak kullanılmaktaydı. Üst düzey de besin değeri olan bal,
günümüzde de insanlar tarafından çok fazla olarak tüketilen gıdalar arasındadır.
Arı ve
arıcılık tarihi insanlığın ilk çağlarına kadar geldiği bilinmektedir. 1919
yılında yapılan arkeolojik kazılar ve araştırmalar da; Velansia kentin de on
beş bin yıl öncesine ait bir mağranın duvarına çizilmiş petek ve bundan süzülen
bal resmi çizilmiş olduğu görülmüştür. Bal’ a ait ilk kalıntılar ve resimler
bundan3,4 bin öncesinde bulunmuştur. Mısır’ da firavun mezarlarında yapılan
araştırmalar da o yıllara ait ballar bulunmuştur. Bu ballar sertleşmiş fakat
tatlarını hiçbir şey kaybetmemişlerdir.
Kuranı
Kerim de bu konuyla ilgili ayetler indirilmiştir. Nahl süresinin altmış
sekizinci ayetin de Rabbin bal arısına şöyle seslendi: “Dağlardan, ağaçlardan ve
insanların yaptıkları çardakları (kovanları)kendinize ev yapın” ve yine Nahl
süresinin altmış dokuzuncu ayetinde: “Sonra meyvelerin her birinden yiyin
Rabbinin sana kolaylaştırdığı (yaylım)
yollarına gir.” Onların karınlarından çeşitli renkler ve tatlar da ballar
çıkar. Onlar da insanlar için şifa vardır. Şüphesiz bunda düşünen ve yargılayan
insanlar (toplum) için ibret vardır buyurmuştur. Bu ayetler öncülüğün de organik balın şifa kaynağı olduğunu
düşünmek şüphe götürmez bir gerçektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder