21 Eylül 2017 Perşembe

Organik Bal



ORGANİK BAL 


Organik bal " bitkilerin çiçeklerin de bulunan nektarın ya da çiçeklerin canlı kısımları ile bazı eş kanatlı böceklerin ürettiği tatlı sıvıları, Balarıları tarafından toplanması ile vücutların da bulunan bazı enzimlerle değiştirilmesi ve petek  gözeneklerine doldurulması  ve bura da olgunlaşması sonucun da meydana gelen koyu kıvamlı tatlı bir besindir" İşçi arılar tarafından çiçekler toplanılan bal nektarları kovanlara getirildikten sonra arıların salgıladıkları maddeler, tükürük ve çiçek polenleri  ile karıştırılır. Doğal bal,  eski çağlarda insan için en önemli şeker kaynaklarından biri olarak kullanılmaktaydı. Üst düzey de besin değeri olan bal, günümüzde de insanlar tarafından çok fazla olarak tüketilen gıdalar arasındadır.   


organik balArı ve arıcılık tarihi insanlığın ilk çağlarına kadar geldiği bilinmektedir. 1919 yılında yapılan arkeolojik kazılar ve araştırmalar da; Velansia kentin de on beş bin yıl öncesine ait bir mağranın duvarına çizilmiş petek ve bundan süzülen bal resmi çizilmiş olduğu görülmüştür. Bal’ a ait ilk kalıntılar ve resimler bundan3,4 bin öncesinde bulunmuştur.  Mısır’ da firavun mezarlarında yapılan araştırmalar da o yıllara ait ballar bulunmuştur. Bu ballar sertleşmiş fakat tatlarını hiçbir şey kaybetmemişlerdir.                                                                         

Kuranı Kerim de bu konuyla ilgili ayetler indirilmiştir. Nahl süresinin altmış sekizinci ayetin de Rabbin bal arısına şöyle seslendi: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardakları (kovanları)kendinize ev yapın” ve yine Nahl süresinin altmış dokuzuncu ayetinde: “Sonra meyvelerin her birinden yiyin Rabbinin sana kolaylaştırdığı (yaylım)  yollarına gir.” Onların karınlarından çeşitli renkler ve tatlar da ballar çıkar. Onlar da insanlar için şifa vardır. Şüphesiz bunda düşünen ve yargılayan insanlar (toplum) için ibret vardır buyurmuştur. Bu ayetler öncülüğün de organik balın şifa kaynağı olduğunu düşünmek şüphe götürmez bir gerçektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder