29 Eylül 2017 Cuma

Organik Salgı Balı (Çam Balı)

          
Organik balı: çam, meşe, kayın ve ladin benzeri ormanların ağaçlarını kendilerine yuva edinen ve orada yaşayan böceklerin salgıladıkları tatlı sıvıların, arılar tarafından alınması ile meydana baldır. Doğal çam balının için de diğer bal türlerin de bulunmayan besin çeşitliliği ve enzimler mevcuttur. Topladıkları kaynağa bağlı olarak; çam balı ya da yaprak balı olarak isimlendirilir. Türkiye coğrafyasında en önemli organik salgı balı, çam balıdır.
Çam balının kaynağı, Ege ve Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerin de özellikle de Muğla kızılçamları ağaçların da yaşayan ve halk dilin de “basra” (marchelina hellenica) olarak adlandırılan böceğin, tatlı bir sıvı madde salgılamasından üretilir. Yetişkin “basra” pamukçuk içinde, ağaç kabukları arasındadır ve hortumlarını ağaçların iletim demetlerine sokarak gıdalanırlar. İletim demetlerinde ki öz suyun yüzde sekseni şekerdir. Az bir oran da protein vardır. Böcek protein ihtiyacını giderebilmek için bu öz suyu toplamak mecburiyetindedir. Yoğun gelen karbonhidratlar da dışarı atılır. Bal çiği adı verilen bu dışkı, kımızı gül rengin de ve çok güzel kokulu olup arı tarafından kovana götürülür ve organik salgı balı meydana getirilir.

Doğal çam balı her hastalığa deva olduğu söylenir. Çocukların zekalarını geliştirme de önemli rol oynadığı söylenmektedir. Çam balı, tansiyonu düşüme de ve iştah problemi yaşayanlar da kullanılır. Doğal diş macunu olarak kullanıldığı bilinmektedir.  Anemiye iyi gelir. Kansızlık sorunu yaşayanlar için şifa kaynağıdır. Bağışıklık sistemini etkileyerek hastalıklara karşı mücadelede vücudu güçlü hale getirir. Soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelmektedir. Doğal ağrı giderici ve ağrı dindirici özelliği vardır. Doğal çam balı içindeki yoğun besleyici özlerle saçlara, cilt, tırnaklara çok iyi gelmektedir. Ayrıca dama tıkanıklığını giderme özelliği vardır. Gözlerin çok daha güzel görmesini sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder