Organik balı: çam, meşe, kayın ve ladin benzeri ormanların ağaçlarını kendilerine
yuva edinen ve orada yaşayan böceklerin salgıladıkları tatlı sıvıların, arılar
tarafından alınması ile meydana baldır. Doğal çam balının için de diğer bal
türlerin de bulunmayan besin çeşitliliği ve enzimler mevcuttur. Topladıkları
kaynağa bağlı olarak; çam balı ya da yaprak balı olarak isimlendirilir. Türkiye
coğrafyasında en önemli organik salgı balı, çam balıdır.
Çam
balının kaynağı, Ege ve Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerin de özellikle de
Muğla kızılçamları ağaçların da yaşayan ve halk dilin de “basra” (marchelina hellenica)
olarak adlandırılan böceğin, tatlı bir sıvı madde salgılamasından üretilir.
Yetişkin “basra” pamukçuk içinde, ağaç kabukları arasındadır ve hortumlarını ağaçların
iletim demetlerine sokarak gıdalanırlar. İletim demetlerinde ki öz suyun yüzde
sekseni şekerdir. Az bir oran da protein vardır. Böcek protein ihtiyacını
giderebilmek için bu öz suyu toplamak mecburiyetindedir. Yoğun gelen
karbonhidratlar da dışarı atılır. Bal çiği adı verilen bu dışkı, kımızı gül
rengin de ve çok güzel kokulu olup arı tarafından kovana götürülür ve organik
salgı balı meydana getirilir.
Doğal
çam balı her hastalığa deva olduğu söylenir. Çocukların zekalarını geliştirme
de önemli rol oynadığı söylenmektedir. Çam balı, tansiyonu düşüme de ve iştah
problemi yaşayanlar da kullanılır. Doğal diş macunu olarak kullanıldığı
bilinmektedir. Anemiye iyi gelir.
Kansızlık sorunu yaşayanlar için şifa kaynağıdır. Bağışıklık sistemini
etkileyerek hastalıklara karşı mücadelede vücudu güçlü hale getirir. Soğuk
algınlığına ve öksürüğe iyi gelmektedir. Doğal ağrı giderici ve ağrı dindirici
özelliği vardır. Doğal çam balı içindeki yoğun besleyici özlerle saçlara, cilt,
tırnaklara çok iyi gelmektedir. Ayrıca dama tıkanıklığını giderme özelliği
vardır. Gözlerin çok daha güzel görmesini sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder