7 Şubat 2018 Çarşamba

Anızın Yakılmasının Organik Bala etkisi

çiçek balı

Türkiye’de hububat hasadı gerçekleştirildikten sonrasında toprakta kalan nebat saplarını yok etmek amacı ile yapılan bitki saplarının yakılması işlemine anız yakma denilmektedir. Trakya Bölgesinde de ayçiçeği bitkisinden çiçek balı alındıktan sonra hasat edilen ayçiçeğinden sonra bitkinin toprakta kalan beden kısımlarını çiftçiler yakmaktadır.
Bitki saplarının yakılması esnasında Ayçiçek tarlalarındaki yararlı olan mikroorganizmaların yanarak yok olmasına neden olmaktadır. Yararlı mikroorganizmalar yok olduğundan toprağın verim azalır ve verimi de giderek düşer. Tahrip olan toprak sebebiyle naturel afetlerden korunmakta fazlaca güç hale gelir. Orman yangınları meydana gelerek toprak ve bitki için gerekli olan parazitler de yok olmuş olur.  Bir öteki önemli unsur olan ve polinasyonu sağlayan bal arıları da bu yangınlar sonucunda yok olabilmekte ve organik olarak bal verimine büyük zarar vermektedir. Kovandaki mevcut sayı düştüğü için bal verimi de bu oranda düşüş göstermektedir.
Polinasyonun büyük çoğunluğunun bilinmiş olduğu üzere arılar ve böcekler yardımıyla gerçekleştiği ve anız yakma sebebi ile yok olan böcek ve bal arılarının polinasyonu gerçekleştirememesi sebebi ile bitkilerinde yeniden yetişip boy göstermesinde azalma meydana gelmektedir.
Bu yazımızdan anlaşılacağı üzere anız yakmanın hem çiftçinin üretimine negatif tesirinin olduğu bununla birlikte böcek ve arı popülasyonuna zarar verdiği görülmektedir. Bitkiler içinde polinasyon gerçekleştirilemez ise itkilerdeki üreme yavaşlar ve çiftçi de istediği verimi elde edemez. Toprak veriminin düştüğünü de unutmamak gerekiyor. 

3 Şubat 2018 Cumartesi

Kaliteli Bal Üretimi

kestane balı

Türkiye’de averaj 3,6 milyon kayıtlı olan arı kovanı mevcuttur. Arı kolonisi bakımından Türkiye Çin’den sonra kestane balı  üreticisi olarak ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye ve Çin Ülkelerinin dışında Rusya, ABD Birleşik Devletleri, Kanada, Hindistan, Pakistan benzer biçimde ülkelerde de bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Arıcılıkta bal arısı koloni adedi kadar bir kovandan elde edilen bal verimi de oldukca önemlidir.
Türkiye’de bir bal arısı kolonisinin verimi ortalama olarak on yedi kilo olarak belirlenmiştir. Bu verim yurt dışındaki arıcılarda kovan başına değişkenlik göstermekle beraber otuz ila elli kilogram ortalama bal alındığı bilinmektedir.
Türkeye’deki bölgeler bazında üretime bakıldığı vakit Doğu ve güney doğu bölgelerinde bal üretimi Türkiye’nin en arkasında bulunmaktadır. Bu bölgelerde organik bal verimini arttırmak için hırçın ar olarak tabir ettiğimiz saldıran arı cinsinden, bal verimi düşük olan arı türünden, oğula gitme eğilimi yüksek olan arı kolonisinden uzaklaşarak verimi yüksek olan, ana arısı iyi döl veren, oğula gitmeyen ve hırçın olmayan ana arılar tercih edilmeli ve ırk değişimi gerçekleştirilmelidir. Hem de tecritli kovan değidiğimiz sepet, karakovan, kaya tipi kovanlardan vazgeçilmeli ve modern kovan dediğimiz langstroth tipi kovan modeline geçiş yapılmalıdır. Arıcılarımız eski yöntemlerini kullanmayı bırakmalı, arıcılık yönünden eğitim almalı ve çağıl yöntemleri kullanarak organik balı elde etmenin yoluna bakmalıdır.
Yukarıdaki bu hususlara dikkat edilerek organik bal verimi arttırılabilir.