7 Şubat 2018 Çarşamba

Anızın Yakılmasının Organik Bala etkisi

çiçek balı

Türkiye’de hububat hasadı gerçekleştirildikten sonrasında toprakta kalan nebat saplarını yok etmek amacı ile yapılan bitki saplarının yakılması işlemine anız yakma denilmektedir. Trakya Bölgesinde de ayçiçeği bitkisinden çiçek balı alındıktan sonra hasat edilen ayçiçeğinden sonra bitkinin toprakta kalan beden kısımlarını çiftçiler yakmaktadır.
Bitki saplarının yakılması esnasında Ayçiçek tarlalarındaki yararlı olan mikroorganizmaların yanarak yok olmasına neden olmaktadır. Yararlı mikroorganizmalar yok olduğundan toprağın verim azalır ve verimi de giderek düşer. Tahrip olan toprak sebebiyle naturel afetlerden korunmakta fazlaca güç hale gelir. Orman yangınları meydana gelerek toprak ve bitki için gerekli olan parazitler de yok olmuş olur.  Bir öteki önemli unsur olan ve polinasyonu sağlayan bal arıları da bu yangınlar sonucunda yok olabilmekte ve organik olarak bal verimine büyük zarar vermektedir. Kovandaki mevcut sayı düştüğü için bal verimi de bu oranda düşüş göstermektedir.
Polinasyonun büyük çoğunluğunun bilinmiş olduğu üzere arılar ve böcekler yardımıyla gerçekleştiği ve anız yakma sebebi ile yok olan böcek ve bal arılarının polinasyonu gerçekleştirememesi sebebi ile bitkilerinde yeniden yetişip boy göstermesinde azalma meydana gelmektedir.
Bu yazımızdan anlaşılacağı üzere anız yakmanın hem çiftçinin üretimine negatif tesirinin olduğu bununla birlikte böcek ve arı popülasyonuna zarar verdiği görülmektedir. Bitkiler içinde polinasyon gerçekleştirilemez ise itkilerdeki üreme yavaşlar ve çiftçi de istediği verimi elde edemez. Toprak veriminin düştüğünü de unutmamak gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder