3 Şubat 2018 Cumartesi

Kaliteli Bal Üretimi

kestane balı

Türkiye’de averaj 3,6 milyon kayıtlı olan arı kovanı mevcuttur. Arı kolonisi bakımından Türkiye Çin’den sonra kestane balı  üreticisi olarak ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye ve Çin Ülkelerinin dışında Rusya, ABD Birleşik Devletleri, Kanada, Hindistan, Pakistan benzer biçimde ülkelerde de bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Arıcılıkta bal arısı koloni adedi kadar bir kovandan elde edilen bal verimi de oldukca önemlidir.
Türkiye’de bir bal arısı kolonisinin verimi ortalama olarak on yedi kilo olarak belirlenmiştir. Bu verim yurt dışındaki arıcılarda kovan başına değişkenlik göstermekle beraber otuz ila elli kilogram ortalama bal alındığı bilinmektedir.
Türkeye’deki bölgeler bazında üretime bakıldığı vakit Doğu ve güney doğu bölgelerinde bal üretimi Türkiye’nin en arkasında bulunmaktadır. Bu bölgelerde organik bal verimini arttırmak için hırçın ar olarak tabir ettiğimiz saldıran arı cinsinden, bal verimi düşük olan arı türünden, oğula gitme eğilimi yüksek olan arı kolonisinden uzaklaşarak verimi yüksek olan, ana arısı iyi döl veren, oğula gitmeyen ve hırçın olmayan ana arılar tercih edilmeli ve ırk değişimi gerçekleştirilmelidir. Hem de tecritli kovan değidiğimiz sepet, karakovan, kaya tipi kovanlardan vazgeçilmeli ve modern kovan dediğimiz langstroth tipi kovan modeline geçiş yapılmalıdır. Arıcılarımız eski yöntemlerini kullanmayı bırakmalı, arıcılık yönünden eğitim almalı ve çağıl yöntemleri kullanarak organik balı elde etmenin yoluna bakmalıdır.
Yukarıdaki bu hususlara dikkat edilerek organik bal verimi arttırılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder