31 Ocak 2018 Çarşamba
Organik Balın Toplanması
Organik hayıt balı, çiçeklerde ve bitkilerde bulunan nektarın kısaca bal özünün ve kimi nebat usarelerinin yahut bitkiler üzerinde yaşam süren bazı böceklerin salgılarından oluşan tatlı maddelerin arılar tarafınca kovanlara taşınıp depolanması ile meydana gelen üründür. Taşıma ve depolama işlemleri süresince bu tatlı maddelere arıların bünyesinde çeşitli birtakım işlemler sonucunda bal özelliği, niteliği kazanmıştırrılmaktadır. Çeşitli işlemler ile bal niteliği kazandırılan nektarın bu vakasına balın olgunlaşması denebilir. Bal özü kaynağından olgunlaşmamış bal, su ve şeker karışımı olarak alınır ve kolonide bunun suyunun bir kısmı uçurularak depolanır. Depolama işlemi petek gözlerinde yapılır ve bu gözlerin üzeri bal mumu ile sırlanarak balın dış ortam ile ilişkisi kesilir. Tam sırlanmış veya ¾’ü sırlanmış balların kovandan alınma zamanı gelmiştir. Süzme bal yapılacak ise sırlar, sır tarağı veya sır bıçağı ile alınarak santrfüjlenir. Petekli bal olarak tüketilecek ballarda ise peteklerin tüm bunlarnın sırlanması esas alınmalıdır. Ek olarak peteğin görünüşünün iyi olması gerekmektedir. Koyu renkli petekler, kalınca temel petek bulunan çerçeveler, petekli bal olarak ayrılmamalıdır. Petekli bal üretimi için özel yöntem kullanılması gerekmektedir. Bal hasadında, gezginci arıcılık yapanların arılarının yerlerini değiştirmeden önce ballarını hasat etmeleri, balların birbirine karışmaması ve arıların rahat bir şekilde nakli için önem taşımaktadır. Bal hasadı, nektar akımının azalmaya başladığı günlerde yapılmalıdır. Aksi biçimde fazla yağmacılık sebebiyle bal hasadı zorlaşacaktır.
Etiketler:
doğal bal,
hayıt,
hayıt balı,
organik,
organik bal,
organik ürün,
organik ürünler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder