Bilinen çok eski zamanlardan bu yana merhem yapımında ve yiyecek olarak tüketilen kestane balının pek çok bilmeyen etkilerinden istifade edilmekte idi. Bu özelliklerden bazıları insanoğlu tarafında yaygın olarak bilinmekte fakat bir takım bilgiler ise insanlık hala bilmemekte. Bugünkü yazımızda da bunlardan bahsedelim istedim. Balın ilk kullanım zamanı yüz elli milyon yıl önce Mısırlılar tarafınca keşfedilmiş ve mısır hiyerogliflerinde bal mevzusunda bir takım yazılar yazıldığı yapılan kazılar neticesinde ortaya çıkmıştır. Mısır halkı alış verişleri esnasında balı takas aracı olarak kullanmışlardır. Doğrusu bu günkü para değerinde kullanılmıştır. Ek olarak Mısırlılar balı ilaç yapımında da kullanmışlardır. 11. Yüz yılda ise Alman Köylüleri güçlü derebeylerine ödeme yapar iken balı kullanmışlar ve bu zamanlarda balın kullanımı daha revaçta olmuştur. Yunanlılar ise balın çok kıymetli olduğu düşündükleri için tanrılarına armağan etmişler ve ölü ruhlarını korumak için tanrılarına armağan etmişlerdir. Günümüzde de çok yaygın olarak kullanılan bal açık yaraların kapanmasında, tahriş olmuş bölgelere kullanılarak iyileştirici tesiri olduğu bilinmektedir. Bir gün içinde üç kez bal yenile biliniyor ise bal yaşlanma etkilerini azalttığı şeklinde mide hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Eğer bir böcek tarafından sokulduğunuzda veya bir arı tarafınca sokulduğunuzda kaşıntınız var ise bal sürerek oradaki kaşıntıyı ortadan kaldırabilirsiniz. Boğazca ağrılarından muzdarip iseniz bir parça petekli balı çiğneyip yer iseniz boğazda birazcık da olsa rahatlama hissedersiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder