Bal arıları bitkilerden aldıkları bal özü ile organik ve organik bal elde ederler. Elde edilmiş olan balın içerisinde nektar özü alınmış olan bitkiden aynı zamanda polen tozu da alırlar ve bu polenler balın içine de karışır. Laboratuvar ortamında yapılabilen polen analizi bir tek bu yöntemle tespit edilmez. Fakat güvenli bir yöntem olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Kestane Balının içindeki polen analizi ile organik balın kalitesi konusunda da geçerli veriler elde edilebilir. Bu çözümleme yardımıyla bununla beraber bala güzel koku veren, tad veren, balın geç kristallenmesi elde eden bazı özellikler saptanabilir.
Balın standardını bozan, bala kötü koku ve tat veren veya çabuk kristallenmesi elde eden etkili maddelerin hangi bitki türünden kaynaklandığı da öğrenilebilir. Bu şekilde bitki türünü de tespit etmek mümkündür. Balda meydana getirilen polen analiz ile balların sınıflandırılması da mümkün olabilmektedir. Örneğin bal tahlili meydana getiren firmalar hangi polenin hangi bitkiden geldiğini tespit edebildiği şeklinde farklı polenleri de tepsit edebilmektedir. Analiz neticesinde organik balda hangi nebat poleni fazla ise o bitkinin balı olduğu tespit edilmekte ve bitki popülasyonunun hangisinin çoğunlukta olduğu anlaşılabilmektedir. Yurtdışındaki bal satışlarında polen analizi ile balın kalitesi, menşei belli olmakta ve tüketici tercihini bu verilere gore gerçekleştirmektedir. Ülkemiz de ise polen analizi tayini üreticiler tarafınca pek dikkate alınmamaktadır. Naturel olarak da bu konudaki veriler oldukça az sayıdadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder