21 Ekim 2017 Cumartesi

Anti Bakteriyel ve Antioksidan Nitelikli Bal

organik bal
    Organik bal, bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların veyahut bitkilerin canlı kısımları ile bazı böceklerin salgıladıkları tatlı olan maddelerin bal arılarının tarafından toplanıp organizmalarında bileşimlerini değiştirmeleriyle kovanlardaki petek gözlerine depo edilip bu gözlerde olgunlaşması sonucunda ortaya çıkan aromalı, doğal, kıvamlı bir besindir.
    Organik bal, yüzyıllar boyu tüketilen bir besindir. Tarih boyu gizemini koruyup günümüze dek gelen bal, temel besin maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla birlikte bizlerin sağlığı bakımından da oldukça önem arz etmektedir. Bunların yanı sıra pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Organik balda bulunan koruyucu özellik, yapısındaki antioksidan ve anti bakteriyel etkilerdir. Balın bu antioksidan etkilerinden sorumlu temel bileşikler ise flavanoidler (kuersetin, hesperetin, mirsetin, kampferol, krisin,pinosembrin, galangin), fenolik asitler (ferulik, ellagik, kafeik, kumarik, klorojenik), katalaz, askorbik asit, karetenoidler,maillard ve peroksidazdır.  Organik balın anti bakteriyel özelliği balın yüksek osmomolaritesine ek olarak düşük pH değerine sahip olması ve bulundurduğu hidrojen perosit, glikoz oksidaz enzimi, bal arılarının hipofarengeal salgıları ve çiçek polenlerinden kaynaklanan katalaz aktivitesinden kaynaklanmaktadır. Ek olarak ise nektarlardan kaynaklanan katalaz aktivitesi ve propolis ile balın derivatlarından kaynaklanmaktadır.

      Antioksidanlar, düşük konsantrasyonlarda pek çok çeşitte bileşiklerin serbest radikal mekanizmalı oksidasyonununa engel olan veya da önleyen bileşiklerdir. Yakın zamanlarda sentetik antioksidanların kanserojenik olarak düşünülmesinden dolayı bitkisel ana maddeli doğal antioksidanlara olan ilgi artarak öneme sahip olmuştur.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder