organik bal |
Organik bal, bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların veyahut
bitkilerin canlı kısımları ile bazı böceklerin salgıladıkları tatlı olan
maddelerin bal arılarının tarafından toplanıp organizmalarında bileşimlerini
değiştirmeleriyle kovanlardaki petek gözlerine depo edilip bu gözlerde
olgunlaşması sonucunda ortaya çıkan aromalı, doğal, kıvamlı bir besindir.
Organik bal, yüzyıllar boyu tüketilen
bir besindir. Tarih boyu gizemini koruyup günümüze dek gelen bal, temel besin
maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla birlikte bizlerin sağlığı
bakımından da oldukça önem arz etmektedir. Bunların yanı sıra pek çok hastalığın
tedavisinde de kullanılmaktadır. Organik
balda bulunan koruyucu özellik, yapısındaki antioksidan ve anti bakteriyel
etkilerdir. Balın bu antioksidan etkilerinden sorumlu temel bileşikler ise
flavanoidler (kuersetin, hesperetin, mirsetin, kampferol, krisin,pinosembrin,
galangin), fenolik asitler (ferulik, ellagik, kafeik, kumarik, klorojenik),
katalaz, askorbik asit, karetenoidler,maillard ve peroksidazdır.
Organik balın anti bakteriyel özelliği balın yüksek osmomolaritesine
ek olarak düşük pH değerine sahip olması ve bulundurduğu hidrojen perosit,
glikoz oksidaz enzimi, bal arılarının hipofarengeal salgıları ve çiçek
polenlerinden kaynaklanan katalaz aktivitesinden kaynaklanmaktadır. Ek olarak
ise nektarlardan kaynaklanan katalaz aktivitesi ve propolis ile balın
derivatlarından kaynaklanmaktadır.
Antioksidanlar, düşük konsantrasyonlarda
pek çok çeşitte bileşiklerin serbest radikal mekanizmalı oksidasyonununa engel
olan veya da önleyen bileşiklerdir. Yakın zamanlarda sentetik antioksidanların
kanserojenik olarak düşünülmesinden dolayı bitkisel ana maddeli doğal
antioksidanlara olan ilgi artarak öneme sahip olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder