organik bal |
Organik bal, yüksek
besin değerine sahip olan ve protein, mineral, vitamin kaynağı olan bir besin
kaynağıdır. Bu besin, bugün evlerimizde kahvaltı sofralarımızı süsleyen değerli
bir üründür. Çocukların gelişiminde vitamin bakımından çok yararlı olan organik bal, aynı zamanda doğal
tatlandırıcı görevi görüp tatlılarda v çöreklerde kullanılmaktadır.
Organik
bal, vücudumuzda bulunan zararlı mikroplarla savaşıp, yaraları, ülseri
iyileştirerek yorgunluk ve bitkinliğe de iyi gelmektedir. Şerbet haline
getirilip gargara yapıldığında ise üst solunum yollarına yararlı olmaktadır.
Fakat şöyle bir şey vardır ki, her yenilen balın da gerçek olup olmadığı
günümüzde tartışılmaktadır. Son zamanlarda insan sağlığını olumsuz yönde
etkileyecek kadar sahte ballar piyasaya çıkarılmıştır. Yüksek besin
değerlerinden dolayı tükettiğimiz organik
bal, taklit edilerek işlemden geçirilip şeker ilave edilip sahtesi üretilen
bir madde olmuştur. Bu yüzden alınan ballara dikkat edilmeli ve sahtelerinden
uzak durulmalıdır.
Balın sahte mi yoksa doğal mı olduğunu
küçük tüyolarla az da olsa bilebiliriz. Örneğin, bal buzdolabında
şekerleniyorsa o bal gerçektir. Ayrıyeten buzdolabında bir ay kadar bekleyen
balın da krem veya tereyağı kıvamına gelmesi balın gerçek olduğunu
göstermektedir. Organik bal, kaşıkla
alındığında akışkanlığı kesintisiz gelmektedir. Kesik kesin akan bal sahte
baldır. Çiçek balı hızlı fakat çam balı daha yavaş akar. Bu yüzden çam balı,
bazı özellikleri nedeniyle sahtesinin üretilmesi zor olan bir bal türüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder