organik bal |
Doğal
polenin bileşimi ; %20 su , karbonhidratlar (şeker ) (früktoz ve glikoz ) % 15 -50 (ortalama %
27 ) , selüloz , protein % 7,5 – 35 (ortalama % 20 ve % 5 lipit (yağlar ),
mineraller ve vitaminler bulunmaktadır . Polende protein bulunmaktadır.
Aminoasitler , yağ asitleri , tat veren maddeler vardır. Külün esas kompozisyonu ise potasyum , sodyum , kalsiyum
, magnezyum , fosfor ve sülfürdür . İz elementler olarak alüminyum ,brom , klor
, iyot , demir , manganez ,nikel , silikon , titanyum ve çinkoya rastlanır .
Karbonhidrat olarak indirgenmiş ve indirgenmeyen şekerler ile nişasta bulunur .
Ayrıca
doğal polenin yapısın organik asitler , serbest amino asitler,
nükleik asitler ve nükleotidler , enzimler , B kompleksi vitaminlerin yanında C, E , A , K vitaminlere , karotenoidler ,
flavonoidler ve gelişme regülatörleri bulunmaktadır . Polenin aynı zaman da
bakterilerin üremesini durdurucu etkisi vardır . Çok renkli polen daha
değerlidir. Organik bal için polenler önemlidir.
Bol
polen veren bitkilerden bazıları ; Sonbaharda:
Kibrit otları , fare kulağı , sarmaşık , püren . Kış sonu : Kızılcık , badem ,
kır menekşesi ,çiğdem. İlkbaharda : söğüt , akasya , funda , at kestanesi ,
hasır otu , portakal , kızılcık , kavak , nergis , zeytin . Yazın : Ihlamur ,
ak bakla , böğürtlen , yabani hardal , haşhaş , orkide , dut , ebegümeci .
Orman gülü poleni zehirlidir. Arıların ihtiyacı olan proteinin kalitesi , diğer
canlılarda olduğu gibi proteinin yapısın da bulunan amino asitlerin tür ve
miktarlarına bağlıdır. Polende on sekiz çeşit amino asit tespit edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder