7 Ekim 2017 Cumartesi

Doğal Polenin Bileşimi

organik bal
Doğal polenin bileşimi ; %20 su , karbonhidratlar (şeker  ) (früktoz ve glikoz ) % 15 -50 (ortalama % 27 ) , selüloz , protein % 7,5 – 35 (ortalama % 20 ve % 5 lipit (yağlar ), mineraller ve vitaminler bulunmaktadır . Polende protein bulunmaktadır. Aminoasitler , yağ asitleri , tat veren maddeler vardır. Külün esas  kompozisyonu ise potasyum , sodyum , kalsiyum , magnezyum , fosfor ve sülfürdür . İz elementler olarak alüminyum ,brom , klor , iyot , demir , manganez ,nikel , silikon , titanyum ve çinkoya rastlanır . Karbonhidrat olarak indirgenmiş ve indirgenmeyen şekerler ile nişasta bulunur .
Ayrıca doğal  polenin yapısın  organik asitler , serbest amino asitler, nükleik asitler ve nükleotidler , enzimler , B kompleksi vitaminlerin yanında  C, E , A , K vitaminlere , karotenoidler , flavonoidler ve gelişme regülatörleri bulunmaktadır . Polenin aynı zaman da bakterilerin üremesini durdurucu etkisi vardır . Çok renkli polen daha değerlidir. Organik bal için polenler önemlidir.

Bol polen  veren bitkilerden bazıları ; Sonbaharda: Kibrit otları , fare kulağı , sarmaşık , püren . Kış sonu : Kızılcık , badem , kır menekşesi ,çiğdem. İlkbaharda : söğüt , akasya , funda , at kestanesi , hasır otu , portakal , kızılcık , kavak , nergis , zeytin . Yazın : Ihlamur , ak bakla , böğürtlen , yabani hardal , haşhaş , orkide , dut , ebegümeci . Orman gülü poleni zehirlidir. Arıların ihtiyacı olan proteinin kalitesi , diğer canlılarda olduğu gibi proteinin yapısın da bulunan amino asitlerin tür ve miktarlarına bağlıdır. Polende on sekiz çeşit amino asit tespit edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder