organik bal |
Arılar organikbal elde etmek için türlü uğraşlar içerisine girerler. Arılar, boruya
benzeyen emici dilleriyle nektar denilen bal özlerini çiçeklerin taç
yapraklarından emerler. Midelerin ilk bölümü, bal midesi denilen organlarına
bunları aktarırlar. Burada midenin özsuları bal özünün şekerlerini basit
şekerlere çevirirler ve bir yandan da içerisine başka maddeler de katarlar.
Toplanan bal özünün gerilere gitmesini engellemek için bal midesinin sonunda
bir valv, yani vana sistemi bulunmaktadır. Bu vanadan sonra sindirim enzimlerinin
olduğu asıl mideye gelinir. Bunun da arka ucu boşaltım organlarına bağlı
bulunmaktadır. Fakat yaşamı için arı, az miktarda bal özünü bal midesinden
sindirim midesine aktarır.
Bal özü ile kovana geri dönen arı, bal
midesindeki tatlı sıvıyı genç işçi arıların ağızlarına kusar. Bu arılar da bunu
ağızlarındaki salgılarla karıştırıp kendi aralarında dilden dile geçirerek
içindeki suyun belirli bölümünü buharlaştırırlar. Daha sonra da boş peteklere
doldururlar. Artık oluşan bu sıvı, bize doğal bir tat veren ve faydası bulunan organik baldır. Yuvadaki görevli diğer
işçi arılar, peteklere dolmuş olan organik
balı daha fazla buharlaştırmak amacıyla, petek hücrelerinin üzerinde
sürekli kanat çırpıp hava akımı sağlarlar. Depolanma esnasında da baldaki suyun
bir miktarı da buharlaşarak bal iyice yoğunlaşır. Bu işlemlerden daha sonra peteklerin ağzı en
son işlem olarak bak mumu kapağı ile iyice kapatılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder