18 Ekim 2017 Çarşamba

Bal Oluşumu

organik ürün
organik bal
   Arılar organikbal elde etmek için türlü uğraşlar içerisine girerler. Arılar, boruya benzeyen emici dilleriyle nektar denilen bal özlerini çiçeklerin taç yapraklarından emerler. Midelerin ilk bölümü, bal midesi denilen organlarına bunları aktarırlar. Burada midenin özsuları bal özünün şekerlerini basit şekerlere çevirirler ve bir yandan da içerisine başka maddeler de katarlar. Toplanan bal özünün gerilere gitmesini engellemek için bal midesinin sonunda bir valv, yani vana sistemi bulunmaktadır. Bu vanadan sonra sindirim enzimlerinin olduğu asıl mideye gelinir. Bunun da arka ucu boşaltım organlarına bağlı bulunmaktadır. Fakat yaşamı için arı, az miktarda bal özünü bal midesinden sindirim midesine aktarır.

    Bal özü ile kovana geri dönen arı, bal midesindeki tatlı sıvıyı genç işçi arıların ağızlarına kusar. Bu arılar da bunu ağızlarındaki salgılarla karıştırıp kendi aralarında dilden dile geçirerek içindeki suyun belirli bölümünü buharlaştırırlar. Daha sonra da boş peteklere doldururlar. Artık oluşan bu sıvı, bize doğal bir tat veren ve faydası bulunan organik baldır. Yuvadaki görevli diğer işçi arılar, peteklere dolmuş olan organik balı daha fazla buharlaştırmak amacıyla, petek hücrelerinin üzerinde sürekli kanat çırpıp hava akımı sağlarlar. Depolanma esnasında da baldaki suyun bir miktarı da buharlaşarak bal iyice yoğunlaşır.  Bu işlemlerden daha sonra peteklerin ağzı en son işlem olarak bak mumu kapağı ile iyice kapatılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder