3 Ekim 2017 Salı

Tedavilerde Kullanım Alanına Sahip Bal

  Organikbal, en az 3000 seneden beri çeşitli birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmıştır. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar da balın mucizevi olan etkilerini açığa çıkarmaktadır. Organik balın anti mikrobiyal, antiseptik, osmotik, hidrojen peroksit ve asiditesine bağlı çeşitli mi çeşitli iyileştirici etkileri olduğu tespit edilmiştir.
   Bal, temel anlamda 2 monosakaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır. Bu karışımda ise su etkisi az olduğundan dolayı yani su moleküllerinin çoğunluğu monosakaritlere bağlı oldukları için mikroorganizmaların hayatta kalmasını sağlayacak nem ve sudan yoksun durumdadır. Bundan dolayı balda hiçbir şekilde mikroorganizma canlı kalamaz. Bu sebeptendir ki bal, yüzyıllardır yanık, yara ve deri ülserlerini iyileştirmek için kullanılmıştır.
  Balın yüksek şeker oranı, hipertonisitesini arttırdığı için etrafındaki bakterilerin suyunu hipertonik alana çekip bakteri hücrelerinin büzüşmesini sağlar. Çeşitli araştırmalar balın bir antiseptik olarak çeşitli bakterilere, örneğin staphylococcus aureus( MRS) bakterisi, karşı etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Balın içerisindeki hidrojen peroksit, tıbbi olarak kullanılan hidrojen peroksite üstündür. Balın içerisindeki bu hidrojen peroksit aktif hala sulandırma sonucu gelmektedir. Yani, bal yara üzerine sürüldüğünde hidrojen peroksit yavaşça vücut sıvıları tarafından sulandırılarak etkili bir hale geçmektedir. Hem yavaş olarak etkililik kazanması hem de tıbbi olan hidrojen peroksitten daha düşük yoğunlukta olması, balın mikropları öldürüp vücut hücrelerinin zarar görmemesini sağlamaktadır.
  Bal, ph’ı 3,2 ile 4,5 arasında olduğundan dolayı enfeksiyondan sorumlu bakterilern çoğalmasını önlemektedir. Organik bal içerisinde polifenol, yani doğal antioksidan işlevinde olan madde barındırdığı için uzun dönem tüketimi sonucu kanser önleyici olabilmektedir. Ayrıca içerisindeki demir, vücuttaki zararlı oksijen radikallerini de zararsız hale getirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder