www.organikballar.com |
Organik bal, çiçeklerde nektar olarak bilinen tatlı sıvının, minik arının vücuduna
girerek çeşitli salgı ve enzimler ile birleşmesi sonucunda oluşumudur. Organik bal birçok sayıda mikro ve
makro besleyiciler, vitaminler, prebiyotikler, mineraller ve probiyotikler içermektedir.
Şifa özelliğinden pek çok yerde bahsedilen bal, adeta mucizevi ilahi bir
gıdadır. Tabi bunlardan bahsedebilmek için balın hakiki olması gerekmektedir.
İbn-i Sina, bal için, ‘’Yiyeceklerin
yiyeceği, içeceklerin içeceği ve ilaçların ilacı bal’’ demiştir. Hakiki, organik bal, binlerce yıl çeşitli
hastalıkların tedavilerinde yardımcı bir madde olarak kullanılmıştır. Ayrıca
şekerden daha öte olduğu çoğu antik tıp sistemleri tarafından fark edilmiş bir
ilaç besindir. Bal, Roma döneminin kaynaklarında ilaç besin olarak yer
almaktadır. Arı ve arı ürünlerinin tedavi amacıyla kullanıldığı ve bu tedaviye
de apiterapi denildiği Çin tıbbında da bal, özel bir yere sahiptir. 2000 yıl
önce yazmış olduğu kitapta Shen Nong, arı ürünleri ve arının tedavi aracı
olduğu apiterapiden övgü ile bahseder. MS 992 tarihinde ise Song Hanedanlığı
zamanında yazılmış olan ‘’Azizlerin Reçeteleri’’ adlı bir kitapta, yaşlanmayı
geciktiren reçetelerde bal ve arının ürünlerine yer verildiği görüşmüştür.
Birçok kişi tarafından saygıyla bilinen
Platon’un sağlıklı belenme reçetelerinde de bala oldukça önem verdiği dikkat
çekmektedir. Sümerlilere ait tabletlerde, balın tedavi maksatlı kullanıldığı
kaynaklarda açıkça görülmektedir. Bir tedavi yöntemi olan apiterapinin modern tıbba
girişi ise 1800’lü yılların sonunda Avustralyalı doktor olan Philip Terc
sağlamıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder