28 Ekim 2017 Cumartesi

Bal ve Tarih

www.organikballar.com
    Organik bal, çiçeklerde nektar olarak bilinen tatlı sıvının, minik arının vücuduna girerek çeşitli salgı ve enzimler ile birleşmesi sonucunda oluşumudur. Organik bal birçok sayıda mikro ve makro besleyiciler, vitaminler, prebiyotikler, mineraller ve probiyotikler içermektedir. Şifa özelliğinden pek çok yerde bahsedilen bal, adeta mucizevi ilahi bir gıdadır. Tabi bunlardan bahsedebilmek için balın hakiki olması gerekmektedir.
     İbn-i Sina, bal için, ‘’Yiyeceklerin yiyeceği, içeceklerin içeceği ve ilaçların ilacı bal’’ demiştir. Hakiki, organik bal, binlerce yıl çeşitli hastalıkların tedavilerinde yardımcı bir madde olarak kullanılmıştır. Ayrıca şekerden daha öte olduğu çoğu antik tıp sistemleri tarafından fark edilmiş bir ilaç besindir. Bal, Roma döneminin kaynaklarında ilaç besin olarak yer almaktadır. Arı ve arı ürünlerinin tedavi amacıyla kullanıldığı ve bu tedaviye de apiterapi denildiği Çin tıbbında da bal, özel bir yere sahiptir. 2000 yıl önce yazmış olduğu kitapta Shen Nong, arı ürünleri ve arının tedavi aracı olduğu apiterapiden övgü ile bahseder. MS 992 tarihinde ise Song Hanedanlığı zamanında yazılmış olan ‘’Azizlerin Reçeteleri’’ adlı bir kitapta, yaşlanmayı geciktiren reçetelerde bal ve arının ürünlerine yer verildiği görüşmüştür.

     Birçok kişi tarafından saygıyla bilinen Platon’un sağlıklı belenme reçetelerinde de bala oldukça önem verdiği dikkat çekmektedir. Sümerlilere ait tabletlerde, balın tedavi maksatlı kullanıldığı kaynaklarda açıkça görülmektedir. Bir tedavi yöntemi olan apiterapinin modern tıbba girişi ise 1800’lü yılların sonunda Avustralyalı doktor olan Philip Terc sağlamıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder