Organik bal üreten bal arıları, yem
bitkilerini iki amaç doğrultusunda ziyaret etmektedirler. Bunlardan birincisi
bal özü, ikincisi ise polen toplamak içindir. Medicago sativa L. (yonca),
korunga (onobrychis sativa L.), ak üçgül (trifolium repensL.), çayır üçgülü (trifolium
pratense L.), kırmızı üçgül (trifolium incarnatum L.), taş yoncası türleri
(melilotus spp.) ve gazal boynuzu (lotuz spp.) gibi oldukça önemli baklagil yem
bitkileri arılar için çok iyi birere bal özü ve polen kaynağı oluştururlar. Bu
bitkilerin bazıları ile yapılan araştırmalarda bitkilerin bal özü yani nektar
üretimi ile bal arılarının ziyareti arasında ilişkiler olduğu saptanmıştır. Bal özü üretimini
etkileyen en önemli faktörler ise bitki tür ve çeşidi, çiçek yapısı, güneşlenme
durumu, nispi nem ve toprak verimliliğidir. Arıları cezbetmede üretilen bal özü
miktarı yanında kimyasal bileşiminin de etkili olacağı düşünülmüştür. Bal özü,
glikoz, sükroz, früktoz ve kısmen de olsa diğer bileşiklerle suyun bir
karışımıdır. Bal özünün kimyasal bileşimi ile arıların çiçekleri ziyaret etme
frekansı arasındaki ilişkileri ortaya koyan araştırma sonuçları ile çelişkili
durumdadır. Diğer
bir yandan polen üretimi arttıkça arı ziyaretinin de arttığı durumu ortaya
konulmuştur. Fakat polen üretimi ve çeşitli özellikleri (örneğin tazelik, renk,
nemlilik, yansıtıcılık, şeker ve protein içeriği gibi) ile arı ziyareti
arasında tam manası ile her daim bir ilişki bulunmadığı da ortaya
çıkarılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder