15 Aralık 2017 Cuma

Baklagil Yem Bitkleri Hakkında

organik ürün

Organik bal üreten bal arıları, yem bitkilerini iki amaç doğrultusunda ziyaret etmektedirler. Bunlardan birincisi bal özü, ikincisi ise polen toplamak içindir. Medicago sativa L. (yonca), korunga (onobrychis sativa L.), ak üçgül (trifolium repensL.), çayır üçgülü (trifolium pratense L.), kırmızı üçgül (trifolium incarnatum L.), taş yoncası türleri (melilotus spp.) ve gazal boynuzu (lotuz spp.) gibi oldukça önemli baklagil yem bitkileri arılar için çok iyi birere bal özü ve polen kaynağı oluştururlar. Bu bitkilerin bazıları ile yapılan araştırmalarda bitkilerin bal özü yani nektar üretimi ile bal arılarının ziyareti arasında ilişkiler olduğu saptanmıştır.  Bal özü üretimini etkileyen en önemli faktörler ise bitki tür ve çeşidi, çiçek yapısı, güneşlenme durumu, nispi nem ve toprak verimliliğidir. Arıları cezbetmede üretilen bal özü miktarı yanında kimyasal bileşiminin de etkili olacağı düşünülmüştür. Bal özü, glikoz, sükroz, früktoz ve kısmen de olsa diğer bileşiklerle suyun bir karışımıdır. Bal özünün kimyasal bileşimi ile arıların çiçekleri ziyaret etme frekansı arasındaki ilişkileri ortaya koyan araştırma sonuçları ile çelişkili durumdadır.  Diğer bir yandan polen üretimi arttıkça arı ziyaretinin de arttığı durumu ortaya konulmuştur. Fakat polen üretimi ve çeşitli özellikleri (örneğin tazelik, renk, nemlilik, yansıtıcılık, şeker ve protein içeriği gibi) ile arı ziyareti arasında tam manası ile her daim bir ilişki bulunmadığı da ortaya çıkarılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder