27 Aralık 2017 Çarşamba

Baldaki Antimikrobiyaller


Organik bal, bitkilerin çeşitli özelliklerini nektarlarından alıp çok sayıda fayda sağlayan bir besindir. İçerisinde antimikrobiyal özellik taşıyan bal, yüzyıllardır kullanılan bir üründür. Bazı ballar diğerlerinden yüz kat daha güçlü antimiktobiyal özellik göstermektedir. Olası antimikrobiyalerden bahsedecek olur isek,
  • Furanonlar
  • Kafeik ve ferulik asitler gibi fenolik asitler.
  • Defensin-1, apidaisin ve abaesin, arıların ballara kattıkları proteinlerdir.
  • Metil glioksal, manuka ve jellybush (Soğuğa dayanıklı, uzun ömürlü, yapraklarını dökmeyen, ilkbahar ve yaz başında beyaz be yeşil çiçeklere sahip bir ağaç türü) balında diğer ballardan bin kat daha yüksek seviyelerde vardır ve bu ballardaki bilinmeyen bir etki artırıcı tarafından antibakteriyel aktivitesi yaklaşık iki katına kadar çıkarılır.
  • Özellikle pinosembrin kadar iyi flavonoidler
  • Hidrojen peroksit, ilave su ve glikoz oksidaz enzimini harekete geçirirse üretilir. Çoğu balda bulunan antibakteriyel aktivitesinin büyük bir bölümünden sorumludur.
  • Şekerler.

Balda bulunan diğer içerik ise metilglioksaldır. Pek çok yiyecek ve içecekte bulunan ve bağırsak bakteriyelleri tarafından da üretilen bir şeker metabolizması yan ürünüdür. Manuka balındaki metilglioksal eşsiz manuka faktörü (UMF) olarak isimlendirilir. Jellybush balındaki de eşsil çay ağacı faktöre olarak adlandırılır çünkü UMF ticari bir markadır. Kimi jellybush balları ise en zengin manuka ballarından daha fazla metilglioksal içermektedir.  Tıbbi kullanıma uygun olan ballar ise yalnızca minimum oranda ısıtılmaktadır ve sonra mikroorganizmaların öldürülmesi için de ince bir filtreden ve gama ışınından geçirilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder