Organik balın birçok
çeşidi bulunmaktadır ve çiçek balı ve salgı balı olarak ikiye
ayrılabilmektedir. Salgı balının oluşumunda rol oynayan bazı böcekler ve
bitkiler bulunmaktadır. Kimi böcekler sokucu- emici ağız parçaları sayesinde,
bitkisel dokulardan bitki özsuyunu doğrudan doğruya almak için yeteneklidirler.
Bu böcekler emdikleri bitki özsuyunu kimyasal olarak değiştirdikten sonra
kendilerine çok gelen kısmını şeker tadında bir sıvı olarak vücuttan dışarı
atarlar. İşte bu madde, salgı balının ana maddesi olan sıvıdır.Salgı balının
başlıca kaynakları ise çam, ladin, köknar, ardıç ve servi gibi kozalaklı
ağaçlardır. Yapraklılar içinde ise meşe, kayın ve nadir de olarak ıhlamur ve
akçaağaç önemli orman topluluklarını oluşturmaktadırlar. Bu orman
topluluklarında da özellikle belirli bölgelerde salgı balı elde
edilebilmektedir. Sıcaklığın ve nemliliğin uygun koşullarda olduğu bölgelerde,
bu ağaç üzerinde koloniler halinde yaşam süren ve gözlenmesi çok zor olan böcek
toplulukları bulunmaktadır. Salgı balının üreticisi olan bu böceklerim tümü
hemostera takımındandır. Bu takım ise 32.000 civarlarında türü kapsamakta olup
kendi içinde ise beş alt takıma ayrılmaktadır. Bunlardan başlıca üçüne ait kimi
böcek türleri salgı balı üreticisi olarak dikkati üzerlerine çekmektedir. Bunlar
ise Coccinea, Aphidinea ve Psyllinea alt takımlarıdır. Yapılan
araştırmalarda hemen hemen salgı balı üreten 89 tür tespit edilmiştir. Bunların
yedisi psyllid, on biri koşnil ve yetmiş biri de yaprak bitleridir. Bu göre
yaprak bitlerinin salgı balı üretiminde oldukça önemli bir rolü vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder