22 Aralık 2017 Cuma

Balda Bulunan Şekerler Hakkında

organik ürün

Organik bal, mükemmel bir şekilde karmaşık ve de egzotik olan bir yiyecektir. Her bal, nektar ve basura kaynağına göre değişiklik gösteren 200’den fazla bileşenin eşsiz bir harmandır. Aynı zamanda bal az oranlarda polen, arı enzimi ve mikroorganizma, balmumu ve de arı reçinesi gibi parçaları içermektedir. Balın ağırlığının %81’ini şekerler oluşturmaktadır ve sonrasında %14ile %18 oranıyla su gelir. Geriye kalan %3^lük kısımda ise asitler, enzimler, proteinler, bitki pigmentleri, vitaminler, vitaminler ve çeşitli diğer maddeler vardır. Bir yemek kaşığı bal yaklaşık olarak 22 kalori enerji ve 17 gram şeker biçiminde karbonhidrat sağlamaktadır. Bal, 24 değişik şeker içermektedir. Oysa sofra şekerinde yalnızca bir şeker vardır o da sakarozdur. Farklı olan ballardaki şeker oranları da değişkenlik göstermektedir. Herhangi bir baldaki özel şeker karışımı hem lezzetine hem de sağlıkla ilgili yararlarına katkıda bulunur. Glikoz ve meyve şekeri olan früktoz balın ağırlığının yaklaşık olarak %73’ünü oluşturmaktadır. Bu basit şekerler (monosakarit) balın nektar ve basura kaynağına göre çeşitlilik gösterse de oranları aşağı yukarı eşit durumdadır. Bundan dolayı bazı ballar glikozdan çok früktoz içerir ya da tam tersidir. Früktoz daha tatlıdır ve bundan dolayı früktoz bakımından zengin olan ballar da daha tatlı olmaktadır. Bal içiresinde ne kadar çok oranda glikoz var ise o kadar da hızlı kristalleşip katılaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder