12 Aralık 2017 Salı

Çakırotu ve Taş Yoncası Bitkisi

organik ürün

Çakır otu bitkisinin Türkiye’de yetişen bilinen elliye yakın türü bulunmaktadır. Latince ismi Eryngium giganteum olan bu bitkinin çiçeğinden alınan nektar özü ile organik ballar elde edilir. Boğa dikeni olarak da bilinen bu bitki türü genellikle ormanın açık bölgelerinde, çalılık ve taşlık alanlarda kendini göstermektedir. Bu bitkinin boğa dikeni olarak adlandırılmasının sebebi dikenli bir bitki olmasından kaynaklanıyor olup dikeni sebebi ile arıcıların çok da yararlanabileceği bir şey yoktur. Bu bitkiye uçuş sağlayan arıların bitkinin üzerindeki dikeni sebebiyle bacaklarında ve kanatlarında kopmalar gerçekleşmektedir. Ülkemizin bir çok ilinde kendini gösteren bu bitki Zonguldak, Bolu, Amasya, Kastamonu, Ordu, Rize, Çoruh ve Kars’ta kendini gösteren bu bitki temmuz aylarının başında çiçek açar ve eylül ayının ortalarına kadar çiçekte kalır. Bu bitkinin balı koyu kahve rengi olup tadı ise biraz buruktur.
Taş yoncası bitkisine değinmek gerekir ise Türkiye’de on altı bilinen türü mevcuttur. Latince ismi Melilotus officinalis olan bu bitkinin uzunluğu otuz ila yüz santimetre arasındadır. Genellikle tarla ve yol kenarlarında boy göstermektedir. Ülkemizde taş yoncası hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır. Taş yoncasının çiçekleri açık sarı renkte olup oldukça güzel kokuludur. Haziran ayında çiçeklenmeye başlar ekim ayının sonlarına kadar çiçekte kalır. Bu kadar uzun süre çiçekte kalması arıcılık açısından oldukça verimli olduğunu gösterir. Taş yoncası bitkisi İstanbul, Çanakkale, Adana, Gaziantep, Elazığ, Bitlis, Konya, Hakkari şehirlerimizde kendiliğinden doğal olarak yetişmektedir.
Taş yoncası balı açık sarımsı renktedir ve balın tadı oldukça lezizdir. Bu balın kokusunun tarçına benzediğini söylerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder