Güveyi otunun insanlar arasında bilinen adı mercan kökü ya da keklik otudur. Latince ismi Origanum vulgare olan keklik otunun ülkemizde bilinen seksen sekiz farklı türü kendiliğinden doğada yetişme göstermektedir. Maalesef bu bitkilerden sadece ve sadece üç tanesinde bal özü olup organik ballın üretilmesine fayda sağlamaktadır.
Güveyi otu odundu bir bitki değil otsu bir bitkidir. Otsu bir bitki olmasın rağmen çok yıllık bir bitkidir. Bu bitkinin boyu ortalama olarak otuz ila seksen santimetre arasında değişkenlik göstermektedir. Bu bitkinin çiçekleri beyaz renkli olup mayıs ayında çiçeklenmeye başlar ve çok çok uzun zaman çiçekte kalarak kasım ayında çiçeklenmesi biter. Bu bitkinin bulunduğu bölgeler kurak ve kayaç bölgelerdir. Türkeye’nin bir çok bölgesinde kendiliğinden yetişme gösteren güveyi otu Malatya, Tunceli, Sivas, Tatvan, Van, Hakkari, Gümüşhane gibi şehirlerinde çokça boy göstermektedir. Bu bitkinin kendine has bir kokusu olup balının rengi de sarı renklidir. Güveyi otundan elde edilen bal kıymetli ve kaliteli baldır.
Güve otunun çiçekleri tıpta ilaç yapımında kullanım göstermektedir. Çiçekte iken çiçekleri alınır ve kuru bir ortamda güneş görmeden kurutulur. Bitkinin çiçeğinde C vitamini oldukça fazla mevcuttur. Bitkinin muhteviyatında ayrıca flovonoidler, %1 oranında ester yağlar bulunmaktadır. Bitkinin yaprakları yemeklerde baharat olarak kullanılabilir. Aynı zamanda yaprakları bira ve konserve yapımında ekstra olarak kullanım görmektedir. Kozmetik sanayisinde kullanıldığı gibi parfümeri sanayisinde, evlerde çay olarak içilebilen bir bitkidir. Mide ve soğuk algınlığına iyi geldiği de söylenenlerin arasındadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder