21 Aralık 2017 Perşembe

Krem Bal

organik ürün

Halk arasında birçok kez balın şekerlendiğine dair söylentiler duyarız. Organik bal şekerlenmez fakat kristalize olduğu için donma gerçekleşir. Gerçek balın kristalize olmasının birçok sebebi bulunmaktadır.
Öncelikle doğal bal oda sıcaklığında saklanması gereken bir besindir. Buzdolabına konulmaması gerekir. Balın donmasını engellemek için en kolay yöntem ilk etapta sıfır derecede saklayıp daha sonra on dört derecede bekletmek uygundur. Eğer donmuş olan balı daha akışkan hale getirmek istiyor isek benmari usulü denilen yönteme başvurulmalıdır. Benmari denilen yöntem suyun sıcaklığının kırk dereceyi geçmeyecek şekilde ısıtıp daha sonra balı bir kap halinde suyun içerisine konulmasıdır.
Türk Standartlarına göre bal şekerlenmiş, fondan ya da krema kıvamındaki bal şeklinde tanımlamıştır. Balın şekerlenmesi demek balın bozulması anlamına gelmemektedir.
Gerçek bal içerisindeki polen sebebi ile filitre edilmez ise geç ya da erken bir süre içerisinde tabandan tavana kadar donma gerçekleşmektedir. Balın içerisindeki su, glikoz, fruktoz, balın stoklanma koşulları ve baldaki polen tanecikleri balın kristallenmesine etki etmektedir.
Balın fruktoz şekeri düşüş gösterir iken glikoz oranında yükselme olması sebebi ile de balda şekerlenme meydana gelmektedir. Baldaki su ile glikoz oranı ikiden fazla ise çok az bir sürede şekerlenme meydana gelmektedir.
Bu yazımızdan anlaşılacağı üzere balın şekerlenmesi oldukça doğal bir olaydır. Baldaki şekerlenme kesinlikle balın kalitesine etki etmez.
Bal bir takım özel yöntemlere tabi tutularak krem haline getirilerek ekmeğe sürülecek kıvama getirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder