20 Aralık 2017 Çarşamba

Balın Bakteri ve Mantar Enfeksiyonları Üzerinde Etkisi

organik ürün



Bal, asırlardır kullanılan bir madde olup arıların meydana getirmiş olduğu bir besindir. Halk arasında organik balın soğuk algınlığı enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olduğu ve boğaz ağrısını da hafiflettiği yüzlerce yıldır bilinir bir durumdur. Balın bu etkisinin yüksek şeker derişimine bağlı olarak ozmotik etkisi (ozmolaritesi) düşük ph değeri ve içeriisndeki glikoz oksidaz enzimi vasıtası ile ortama sağlanan hidrojen peroksite ve içeren bileşenlere (fenolik asitler, flavonoitler, lizozim, katalaz) bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda bal besini, sağlamış olduğu hidrojen peroksit vasıtasıyla yaraların mikroplardan temizlenmesinde, arındırılmasında yararlanılan oksijenli su gibi mikrop öldürücü etki yani antimiktobiyal bir etki yapabilmektedir. Balın çeşitli mikroorganizmalar üzerinde etkinliği deneysel (in vitro ve in vivo) ve klinik araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Özellikle manuka (leptospermum scoparium) balının mikroorganizmalar üzerinde yüksek etkili olduğu bildirilmektedir. Bu bal, Yeni Zelanda’da manuka çiçekleri bakımından zengin bir bölgede üretilen bir baldır. In vitro deneysel çalışmalarda balın kültür vasıtasına ilave edilmesi ile bazı gram (+) ve gram (-) bakteriler (staphylococcusaureus, streptococcus pyogenes, escherichia coli, enterobacter aerogenes, salmonella typhimurium, salmonella enteritidis, mycobacterium phle, helicobacter pylori, pseudomonas aeruginosa), mayalar (candida albicans, candida tropicalis, candida parapsilosis, candida kephyr, candida glabrata), dermatofitler (pityriasis versicolor, tinea cruris, tinea corporis ve tinea faciei) ve virüsler (herpes simplex) üzerinde etkili olabildiği gösterilmiştir. Ancak her mikroorganizma için etki farklı bal derişimlerinde gözlenebilen bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder