Organik bal doğal bir ürün olarak bizlere çeşitli faydalar sağlamaktadır. Bu sağladığı faydalar ise içerisindeki zengin maddelerden karşılanmaktadır ve nektar yoğunluğuna göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Arılar, şifa dolu balı elde etmek için bitki nektarlarını toplayarak onları dönüştürürler. Nektarları yani bal özlerini değişime uğratarak kovanlarında depolayıp olgunlaşmasını bekleyerek bal ürününü meydana getirirler.
Arıların nektar sağladığı ballı bitkiler arasında anason (pimpinella rhodantha) bitkisi bulunmaktadır. Bu familyanın yedi türü nektarlı olarak bilinmektedir. Bu türler arasında pimpinellann önemli bir yeri vardır. Anason bitkisi çok yıllıktır ve boyu 25-60 santim arasında değişmektedir. Ayrıca 600-2150 metreler arasındaki yükseklikte yetişebilmektedir. Pimpinella çiçekleri pembe renkte olup çok da güzeldir. Anasonun çiçeklenme dönemi ise temmuz ayında başlayıp ağustos ayının sonuna kadar sürmektedir. Ülkemizde Amasya, Trabzon, Gümüşhane, Erzurum, Giresun, Çoruh, Erzincan ve Kars şehirlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Pimpinella balının rengi açık sarıdır ve bu balın tadı ve kokusu oldukça güzeldir.
Organik balın elde edildiği diğer ballı bitkiler arasında saka dikeni (carduus adpressus) bulunmaktadır. Carduss halk arasında kangal ya da deve dikeni olarak bilinmektedir. Bu genusun 84 türü ülkemizde doğal olarak bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık üç tür nektarlıdır. Saka dikeni çok yıllık olup boyu da 20-100 santim arasında değişmektedir. Yaprak ve gövdesi dikeler ile kaplıdır. Saka dikeninin çiçekleri ise hoş bir kokuya sahiptir ve oldukça gösterişlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder