Organik balın içerisinde bulunan besin değerleri, balın bünyesinde bulunan nektar yoğunluğuna göre değişkenlik östermektedir. Nektar kaynağı olan bitkiler, ballara isim vermekte ve arılar tarafından faydalanılmaktadır.
Ballı bitkiler arasında ölmez otu (xeranthemum annuum) bulunmaktadır. Bu genusa ait 10 tür ülkemizde doğal olarak bulunmaktadır. Kâğıt çiçeği olarak da bilinen ölmez otu bitkisinin boyu altmış santimetreye kadar çıkabilmektedir. Çiçekleri açık pembe renktedir ve oldukça güzeldir. Çiçeklenme süresi ise haziran ayında başlayıp ekim ayına dek devam etmektedir. Yazın araziden toplanan çiçekler uzun süre güzelliğini korur ve evlerde süs bitkisi olarak kullanılabilir. Ölmez otuna en çok bozkır alanlarda ve yol kıyılarında denk gelinmektedir. 1950 metre yüksekliğe kadar bu bitkiye rastlayabilmek mümkün bir durumdur. Ölmez otu, İstanbul, Edirne, Sakarya, Bursa, Zonguldak, Gümüşhane, Çoruh, Ankara, Nevşehir, Kastamonu, Amasya, İzmir, Uşak, Nevşehir, Maraş, Malatya, Muş, Burdur, Van, Kars, Antalya, Mersin, Mardin, Adana ve Hakkari’de doğal olarak yetişmektedir. Ölmez otunun balının rengi ise açık sarıdır. Kristalleşmesi de çok çabuktur. Balının özellikli bir kokusu ve tadı yoktur.
Diğer bitki ise rapistrum rugosum bitkisidir. Bu familyanın yaklaşık on türü nektarlı olarak bilinmemektedir. Bu genusun Türkiye’de doğal olarak yetişen iki türü vardır ve Türkçe adları bilinmemektedir. Rapistrum tek yıllıktır. Çiçekleri ise çok güzel olup kanarya sarısı rengine sahiptir. Çiçeklenme dönemi nisan ayından başlayarak hazirana kadar sürmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder