Organik bal, elde edildiği nektar kaynağına göre isimlendirilebilmektedir. Örneğin bu nektar kaynağı olan ballı bitkilere orman gülünü (rhododendron ponticum), süpürge çalısını (calluna vulgaris), kestaneyi (castanea sativa), portakalı (citrus sinensis) ve limonu (citris limon) verebiliriz.
Ballı bitkilerden orman gülünü ela alalım. Bu bitki, her dem yeşildir. Orman gülünün boyu beş metreyi bulabilmekte ve yaprakları koyu yeşil renkte olup parlaktır. Çiçekleri ise huniye benzer bir şekilde olup koyu pembedir. Genellikle kayın (fagus orientalis) ağaçlarının fazla bulunduğu ormanlarda rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Çiçeklenme zamanı mayıs ve haziran ayları atasındadır fakat iklim şartlarına ve bulunduğu yüksekliğe bağlı olarak mart veya ağustos ayları arasında da çiçeklenme gösterebilir. İzmir, Bolu, İnebolu, Kocaeli, Zonguldak, Ordu, Kastamonu, Trabzon, Giresun ve Rize’de yaygın olarak bulunur ve yetişir.
Bu bitki balının hoş olmayan kokusu ve tadı vardır. Elde edildiği organik bal da koyu kahverengi olup akışkan kıvamlıdır. Orman gülü balını yiyen kişilerde baş ağrısı, halsizlik, kusma ve bilinç kaybı meydana gelebilir. Bu bal, bu sebepten ötürü halk arasında balı zehirli olarak bilinmektedir. Orman gülü balının zehirli olmasının nedeni ise orman gülünün nektarında bir alkoloid olan andromedotoxinin varlığı, kovandan yeni alınmış olan balda daha çoktur. Belli bir süre sonra aynı balda bu alkoloidin miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Orman gülü balının kristalleşmesi ise oldukça geç olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder