Organik balın içine karışan polenler bitkinin çiçeğinde oluşmaktadır. Polenin bala nasıl karıştığına girmeden önce çiçeğin yapısını açıklamak gerekmektedir. Çiçekten alınan boyuna bir kesitte, çiçek tablası, çanak yapraklar, taç yaprakları dişi üreme organı ve erkek üreme organı görülür. Çiçek tablası, yaprağın diğer kısımlarını bir arada tutmaya yaramaktadır. Çanak yapraklar, yeşil renge sahiptir. Şekilleri ve sayıları bitki türüne değişkenlik göstermektedir.
Taç yapraklar çok değişik renklerde olabilmektedir. Şekli, sayısı ve rengi ise bitki türüne göre farklılık göstermektedir. Dişi üreme organı çiçeğin orta kısmında bulunmaktadır. Döllenmede büyük rolü olan yumurtayı taşımaktadır. Erkek üreme organı bir sap ve bir de baş kısmından oluşmuştur. Baş kısmı 4 parçalıdır ve çiçek tozları (polenler) baş kısmında gelişimlerini tamamlarlar. Olgunlaşan polenler rüzgâr, yağmur ve böcekler yoluyla dişi organa taşınırlar. Polenlerin dişi organa taşınması döllenmenin olması açısından oldukça önemlidir. Döllenmeyen yumurta meyve vermemektedir. Böceklerle yapılan tozlaşmada bal arılarının oynadığı rol önemlidir. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre birçok üretici, ürün artışını sağlamak amacı ile kovan kiralamaktadır. Bu yolla döllenmesi sağlanan bitkilerdeki ürün artışı küçümsenmeyecek kadar fazladır.
Döllenmesi arılar yoluyla olan bitkilerin çoğu bal özüne yani nektara sahiptir. Arı, bal özünü aldığı sırada çiçek tozlarını da alıp kovana taşımaktadır. Polen hiç bozulmadan organik bal içerisinde kalabilmektedir. Bal içinde bulunan bu polenleri daha sonra baldan ayırmak ise mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder