organik bal |
Organik balın kendisi
karışıma gerek duymadan da vücudumuz için oldukça yararlı bir üründür. Türleri
de bir o kadar faydaya en sahipliği yapmaktadır. Damak zevki farklı olanlar
için narenciye, çam balı, kekik balı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Her birinin
de lezzeti ayrı, faydası bir o kadar çeşitlidir.
Örneğin narenciye balı, Akdeniz yöresine
özgü bir organik bal çeşididir.
Narenciye ağaçları nisan ayında çiçeklenmektedir ve meyve kabuklarında eterik
yağ bulunmaktadır. Narenciye ağaçlarından elde edilen nektar akışı üç hafta
kadar sürüp bol miktarda olur. Bu bal, oldukça yüksek fosfat ve demir
içermektedir. Rengi ise açık sarıdır ve de akışkan bir özelliğe sahiptir. Elde
edildiği ağalardan dolayı rahiya ve seçkin lezzete sahiptir. Aynı zamanda bol
miktarda C vitamini içermektedir. Olumlu etkilerinden birisi de karaciğer
üzerindedir. Birçok uzman, narenciye balının tüketimini önermektedir. Sinir
hastalıklarında sinir yatıştırıcı özelliği de kullanılmaktadır.
Organik
bal çeşitlerinden olan kekik balına gelelim. Kekik, yaygın olarak kırsal
bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Kekiğin bileşiminde timol içeren uçucu
bir yağ vardır. Kekik balı, açık altın sarı bir renktedir. Ayrıca tadı da
aroması da güzel olup enzim içeriği bakımından da zengindir. Antiparaziter
etkisiyle öneme sahiptir. İşte bu etki de timol adı verilen terpenik maddeden
kaynaklanmaktadır. Kekik balı, organik
bal çeşitlerinin arasında en özellikli olandır. Saf kekik otundan bal özlerini toplayan
arıların ürettiği, şeffaf, kekik kokulu, buruk bir tada sahip baldır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder