Organik balın aba
maddesi şüphesiz ki bitkilerdir. Nektar dediğimiz madde ise bitki kök ve
gövdelerinden arılar tarafından elde edilir ve toplanır. Buna da çiçek balı ya
da nektar balı denilmektedir. Bitkilerde var olan bu nektarları arılar toplar
ve sonuç olarak bal verirler. Arıların bitkilerde bulunan öze sularını alıp
ağızlarında bekletip onu kendi vücut salgılarıyla bu kıvama getirerek organik
balı oluştururlar. Bitkilerin iletim demelerini delip ve içerisindeki öz suyunu alırlar. Yaptıkları
bu emilimin çok az bir miktarını vücutlarında tutarak diğerlerini dışarı
atarlar. Dışarı atılan bu madde karbonhidrat açısından oldukça zengin salgı arı
tarafından toplanır. Arı topladığı mu madde ile bal üretimini gerçekleştirmektedir.
Bu salgı yapan böceklerden bir tanesine Balsıra ismi verilir halk arasında.
Sıradan bilinen ismi ise Çam Pamuklu koşnili Marchalina Hellica'dır. Bu böcek
ise Türkiye ve Yunanistan'da görülmektedir. Bu salgı böceği yılda sadece bir
kez döl vermektedir. İlginçtir ki bu böcek tipinin erkek cinsine bu zamana
kadar hiç rastlanmamıştır. Son yıllarda
yapılan araştırmalara göre ise bu böceğin miktarında oldukça fazla bir azalma
olmuştur. Bu azalma da ormanların az zarar görmesi ve has bal üretiminin önünü
açmaktadır. Ormanlara zarar
verilmediğinde bal kalitesi artmaktadır. Artan bal kalitesi ile de insan
sağlığı arasında doğru bir orantı vardır. Kaliteli bal kaliteli ve sağlıklı
insan demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder