Organik balın ana maddesi daima bitkilerden elde edilmektedir. Yüksek bitkilerde, şekerli bir sıvı salgılayan özel bezler gelişmiştir. Bu şekerli sıvıya ise nektar (bal özü) denilmektedir. Nektarın ana maddesi, bitkilerin kalburumsu borucuklarında dolaşan, klorofil assimilasyonu tarafından yapraklarda sentezlenen maddelerin tümü ile yüklenmiş ve özümlenir duruma getirilmiş olan bitki öz suyudur. Nektar, bitkilerin çiçeklerinde bulunmaktadır. Çiçeklerin nektar salgısı, bitkiler için hayati önem taşıyan döllenme olayına yardımcı olan polinizatör böceklerle ve özellikle arılarla sağlandığı bitki türlerinde nektar oldukça önemlidir.
Arı, nektarı toplar ve onu bala dönüştürmektedir. Bunlara çiçek balı ve nektar balı demekteyiz. Lakin bazı böcekler, sokucu ve emici ağız parçaları sayesinde bitkisel dokulardan, bitki öz suyunu doğrudan doğruya almaya yeteneklidirler. Bu böcekler emdikleri bitki öz suyunu kimyasal olarak değiştirdikten sonra, kendilerine fazla gelen kısmını şeker tadında bir sıvı halinde vücuttan dışarı çıkarırlar. İşte salgı balının ana maddesi bu sıvıdır. Arılar, bunları bir araya toplayarak salgı balını oluştururlar. Bu böceklerin hepsi homoptera takımındandır. Bu takım 32.000 civarında türü kapsamaktadır. Kendi içinde beş veya altı takıma ayrılır ve bunlardan üçü salgı balı üreticileri olarak dikkat çekerler. Bunlar:
- Psyllinea
- Coccinea
- Aphidinea
Bu böceklerin sistematiği çok karmaşıktır ve hala türlerin adlandırılması ile ilgili tam anlamıyla bir birlik yoktur. Homopteraların hepsi ise fitofagdır ve bitkilerin öz suyunu emerek beslenmektedirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder