22 Kasım 2017 Çarşamba

İlkbahar Bakımı Nedir?

organik ürün

Kovanlar içerisini dolduran organik balın üreticileri için ülkemiz açısından iki farklı kışlatma yöntemi bulunmaktadır. Bunlar kapalı ve açık kışlatma olarak iki farklı yöntemi vardır. Açık ve kapalı alanlarda yapılan kışlatmalar için bakımını sağlamak için hava şartlarının iyi olması beklenmektedir. 15 ya da 20 derece aralıklarında ilkbahar bakımı yapılmaktadır. Sabah saatlerinde bakımın yapılmaması gerekir bu bakımlar genellikle öğle saatlerinde yapılmaktadır. Tabii bu durum farklı yöreler ya da yükseltilere göre değişmektedir. Tecrübeli bir arıcı bakımında olan kovan ne zaman kontrol edileceğini bilir ve sağlıklı bir kontrol gerçekleştirilir. Eğer ki kovan temizliği yapılması gerekiyorsa bu durum havanın ılık ve rüzgarlı olduğu zamana denk getirilmeli ve kovan içerisindeki bal üretim faaliyetini etkilemektedir. Düşük sıcaklıkta yapılan temizlik arıların üşümesine sebep olacak ve kayıp yaşanmasını kaçınılmaz kılacaktır. Kovan kendi öz sıcaklığına ulaşabilmek için arılar ürettikleri balları yemek zorunda kalacaklardır. Bunun yanında hastalığa yakalanma ya da koloni sağlığını tehdit edecek diğer etkenlerle karşılaşılması kaçınılmaz bir durum olacaktır. İlkbahar temizliğinde ilk adımlardan bir tanesi çerçeve üstleri ve dip tahtasının temizlenme işlemi bulunmaktadır.  Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta da kovan içerisinde yumurtlamanın olup olmaması durumu iyice kontrol edilmeli ve ana arı varlığı mutlaka teyit edilmelidir.  Diğer önemli işlem ise ana arı ve yumurtlama çerçevelerinin dolu ya da boş olup olmadığının kontrolü sağlanmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder