Kovanlar içerisini dolduran organik balın üreticileri için ülkemiz
açısından iki farklı kışlatma yöntemi bulunmaktadır. Bunlar kapalı ve açık
kışlatma olarak iki farklı yöntemi vardır. Açık ve kapalı alanlarda yapılan
kışlatmalar için bakımını sağlamak için hava şartlarının iyi olması
beklenmektedir. 15 ya da 20 derece aralıklarında ilkbahar bakımı yapılmaktadır.
Sabah saatlerinde bakımın yapılmaması gerekir bu bakımlar genellikle öğle
saatlerinde yapılmaktadır. Tabii bu durum farklı yöreler ya da yükseltilere
göre değişmektedir. Tecrübeli bir arıcı bakımında olan kovan ne zaman kontrol
edileceğini bilir ve sağlıklı bir kontrol gerçekleştirilir. Eğer ki kovan
temizliği yapılması gerekiyorsa bu durum havanın ılık ve rüzgarlı olduğu zamana
denk getirilmeli ve kovan içerisindeki bal üretim faaliyetini etkilemektedir. Düşük
sıcaklıkta yapılan temizlik arıların üşümesine sebep olacak ve kayıp
yaşanmasını kaçınılmaz kılacaktır. Kovan kendi öz sıcaklığına ulaşabilmek için
arılar ürettikleri balları yemek zorunda kalacaklardır. Bunun yanında hastalığa
yakalanma ya da koloni sağlığını tehdit edecek diğer etkenlerle karşılaşılması
kaçınılmaz bir durum olacaktır. İlkbahar temizliğinde ilk adımlardan bir tanesi
çerçeve üstleri ve dip tahtasının temizlenme işlemi bulunmaktadır. Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta da
kovan içerisinde yumurtlamanın olup olmaması durumu iyice kontrol edilmeli ve
ana arı varlığı mutlaka teyit edilmelidir. Diğer önemli işlem ise ana arı ve yumurtlama çerçevelerinin
dolu ya da boş olup olmadığının kontrolü sağlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder