Organik baldaki vitamin miktarı polen ve nektar kaynaklarına bağlı olarak değişebilmektedir. Balda bulunan vitaminlere örnek olarak B19, B29, B69, B5 ve B3 vitaminlerini örnek verebiliriz. Bal, sıkı olarak kapalı kaplarda petekli olarak 11 derecede saklanırsa yıllarca bozulmamaktadır. 11 derece olmasının sebebi ise bu derecenin altında mayalanma olmamasından kaynaklanmaktadır. Kimi ballar petekli halde iken de kristalleşme yani şekerlenme gösterebilmektedir.
Balın kristalleşmesine mâni olmak için balı, 13-14 derecede tutmak gerekmektedir. Bu sıcaklıkların altında ya da üstünde bal kristalleşebilir. Balın şekerlenmesi olayında balı kalitesini gösterebilecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Şekerlenmiş olan bal 50-60 derecede yarım saat kadar ısıtılır ise yeniden eski halini alabilmektedir. Eğer bu sıcaklıkların üstünde ısıtılır ise balın sahip olduğu kalitede bozulma görülür. Diğer bir nokta ise sahte ballardır. Yapma balı tabi baldan ayırmak güç bir durumdur. Analiz yapıldığında, yapma balın külü az çıkmaktadır ve boya, nişasta bulunmaktadır.
Organik bal, doğru düşünme kabiliyetini arttırıcı etkiye sahiptir ve fikre kuvvet verir. Bal, soğuk su ile karıştırılıp şerbet şeklinde içildiği zaman ishali durdurucu etki göstermektedir. Ilık su ile şerbet yapıldığında ise kabızlığı gidermektedir. Bal için bu konuda yan etkisi olmayan bir müshil diyebiliriz. Yatmadan önce içildiğinde bu etkileri kolayca görebilirsiniz. Aynı zamanda bebek ve çocuklar için iyi bir besleyici gıda kaynağı, doğal bir üründür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder