3 Kasım 2017 Cuma

Organik Bal Şekerlenir mi?

organik ballla, organik
Günümüzde güvenilirlik açısından yiyeceklere kuşku ile bakılmaktadır ve organik bal da bunlardan birisidir. Sahte ürünlerin çoğalması sonucu bal da bundan nasibini almıştır. Sahteleri artan balın, gerçeğini bulmada tüketiciler kuşku duymaktadır ve kafalarda birçok soru işareti vardır. Gelin bu soru işaretlerini giderelim.
Akla gelen sorulardan birisi ‘’Organik bal şekerlenir mi?’’. Bu suali giderecek olursak, balın şekerlenmesi, normalde yoğun kıvama sahip bir sıvı ürün olmasıyla, granüller haline gelip yarı katı bir konuma geçmesiyle ortaya çıkar. Bunun nedeni kovandan çıktıktan sonra balın içerde bulunan pek çok maddenin mahrum kalmasından dolayı yaşadığı ortam değişikliğinden kaynaklanır. Doğal bal şekerlenir mi şekerlenmez mi derseniz, elbette şekerlenir. Şekerlenen balın gerçek olmadığı düşüncesi yanlıştır. Şekerlenme durumu tamamen kovan ortamından ayrılan balın dış etkenlerin değişimine verdiği doğal bir tepkiden dolayı gelişen bir süreçtir. Bundan yola çıkacak olursak şekerlenme süreci en doğal bal çeşitlerinde bile gerçekleşebilmektedir. Balın şekerlenmesi tümden balın yapısını bozan bir olay değildir. Balın uğramış olduğu değişiklik kıvamı ve görüntüsüyle alakalıdır. Yani bundan dolayı elinizdeki balın kristalize olması onun bozulduğu anlamına gelmemektedir ve bu durum kolayca giderilebilir. Aslında şekerlenmeyen baldan şüphe etmeli, dikkat etmelisiniz.
Şekerlenen organik balınızın bu durumunu gidermek istiyorsanız, sıcak bir su dolu kabın içerisine balınızı kavanozuyla birlikte koyun. Suyun sıcaklığı 40 derece kadar olabilmektedir. Balı bu ısıda bekletin ve şekerlenmenin giderilmesini sağlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder