Organik bal, arılar tarafından yapılan ve bitki nektarlarından oluşan doğal bir üründür. Kekik balı, narenciye balı, anzer balı gibi çeşitli isimler almaktadır ve bu isimler içerisindeki nektar yoğunluğuna göre ve yetiştiği alana göre verilmektedir. Balın elde edildiği birçok ballı bitki bulunmaktadır. Bunlardan birisi iğde (eleagnus angustifolia) bitkisidir. Bu familyanın iki genusu Türkiye’de doğal olarak bulunmaktadır. Eleagnus genusundan eleagnus angustifolia ülkemizde bulunan tek türdür.
İğde, kimi gölgelerde ağaççık, kimi bölgelerde ise ağaçtır. İğde ağacının boyu yedi metreyi geçmemekte ve yaprakları da gümüşi renkte olup parlaktır. Bu parlaklığı ise yaprak üzerinde bulunan tüyler sağlamaktadır. Çiçekleri de açık sarı renktedir. İğde çiçeğin güzel kokusu herkes tarafından bilinmektedir. Arılar, sabahın erken saatlerinden günün geç vakitlerine dek iğde çiçeklerini ziyaret etmektedirler. Ülkemizde oldukça yaygın olarak bulunan iğdenin meyvesi de kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Çiçeklenme süresi, bulunduğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Ilıman iklimin hâkim olduğu alanlarda nisan aylarında, daha iç bölgelerde ise mayıs ve haziran aylarında çiçeklenme gözlenir. İğdenin nektarı çok fazla değildir. Fakat geniş alanlarda ekimi yapıldığı zaman bitki, arıcılık açısından değer kazanır.
Diğer ballı bitkiler arasında yeni dünya (eriobotrya japonica) bulunmaktadır. Her dem yeşil olan yeni dünyanın meyvesi de sarı renktedir ve oldukça sıktır. Boyu altı metreyi geçmeyen bu bitki, önemli bir nektar bitkisidir. Balı açık sarı bir renge sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder