Organik bal, çiçeklerde ve bitkilerde bulunan nektarın yani bal özünün ve kimi bitki usarelerinin ya da bitkiler üzerinde yaşam süren bazı böceklerin salgılarından oluşan tatlı maddelerin arılar tarafından kovanlara taşınıp depolanması ile meydana gelen üründür. Taşıma ve depolama işlemleri süresince bu tatlı maddelere arıların bünyesinde çeşitli birtakım işlemler sonucunda bal özelliği, niteliği kazandırılmaktadır.
Çeşitli işlemler ile bal niteliği kazandırılan nektarın bu olayına balın olgunlaşması denebilir. Bal özü kaynağından olgunlaşmamış bal, su ve şeker karışımı olarak alınır ve kolonide bunun suyunun bir kısmı uçurularak depolanır. Depolama işlemi petek gözlerinde yapılır ve bu gözlerin üzeri bal mumu ile sırlanarak balın dış ortam ile ilişkisi kesilir. Tam sırlanmış ya da ¾’ü sırlanmış balların kovandan alınma zamanı gelmiştir. Süzme bal yapılacak ise sırlar, sır tarağı ya da sır bıçağı ile alınarak santrfüjlenir. Petekli bal olarak tüketilecek ballarda ise peteklerin tamamının sırlanması esas alınmalıdır. Ayrıca peteğin görünüşünün iyi olması gerekmektedir. Koyu renkli petekler, kalın temel petek bulunan çerçeveler, petekli bal olarak ayrılmamalıdır. Petekli bal üretimi için özel yöntem kullanılması gerekmektedir.
Bal hasadında, gezginci arıcılık yapanların arılarının yerlerini değiştirmeden önce ballarını hasat etmeleri, balların birbirine karışmaması ve arıların rahat bir şekilde nakli için önem taşımaktadır. Bal hasadı, nektar akımının azalmaya başladığı günlerde yapılmalıdır. Aksi halde fazla yağmacılık sebebiyle bal hasadı zorlaşacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder