30 Kasım 2017 Perşembe

Ballı Bitkilerden Ölmez Otu

organik ürün

   Organik balın içerisinde bulunan besin değerleri, balın bünyesinde bulunan nektar yoğunluğuna göre değişkenlik östermektedir. Nektar kaynağı olan bitkiler, ballara isim vermekte ve arılar tarafından faydalanılmaktadır.
  Ballı bitkiler arasında ölmez otu (xeranthemum annuum) bulunmaktadır. Bu genusa ait 10 tür ülkemizde doğal olarak bulunmaktadır. Kâğıt çiçeği olarak da bilinen ölmez otu bitkisinin boyu altmış santimetreye kadar çıkabilmektedir. Çiçekleri açık pembe renktedir ve oldukça güzeldir. Çiçeklenme süresi ise haziran ayında başlayıp ekim ayına dek devam etmektedir. Yazın araziden toplanan çiçekler uzun süre güzelliğini korur ve evlerde süs bitkisi olarak kullanılabilir. Ölmez otuna en çok bozkır alanlarda ve yol kıyılarında denk gelinmektedir. 1950 metre yüksekliğe kadar bu bitkiye rastlayabilmek mümkün bir durumdur. Ölmez otu, İstanbul, Edirne, Sakarya, Bursa, Zonguldak, Gümüşhane, Çoruh, Ankara, Nevşehir, Kastamonu, Amasya, İzmir, Uşak, Nevşehir, Maraş, Malatya, Muş, Burdur, Van, Kars, Antalya, Mersin, Mardin, Adana ve Hakkari’de doğal olarak yetişmektedir. Ölmez otunun balının rengi ise açık sarıdır. Kristalleşmesi de çok çabuktur. Balının özellikli bir kokusu ve tadı yoktur.

  Diğer bitki ise rapistrum rugosum bitkisidir. Bu familyanın yaklaşık on türü nektarlı olarak bilinmemektedir. Bu genusun Türkiye’de doğal olarak yetişen iki türü vardır ve Türkçe adları bilinmemektedir. Rapistrum tek yıllıktır. Çiçekleri ise çok güzel olup kanarya sarısı rengine sahiptir. Çiçeklenme dönemi nisan ayından başlayarak hazirana kadar sürmektedir.

29 Kasım 2017 Çarşamba

Çiçek ve Salgı Balı Arasındaki Köken Farkı

organik ürün

    Organik balın ana maddesi daima bitkilerden elde edilmektedir. Yüksek bitkilerde, şekerli bir sıvı salgılayan özel bezler gelişmiştir. Bu şekerli sıvıya ise nektar (bal özü) denilmektedir. Nektarın ana maddesi, bitkilerin kalburumsu borucuklarında dolaşan, klorofil assimilasyonu tarafından yapraklarda sentezlenen maddelerin tümü ile yüklenmiş ve özümlenir duruma getirilmiş olan bitki öz suyudur. Nektar, bitkilerin çiçeklerinde bulunmaktadır. Çiçeklerin nektar salgısı, bitkiler için hayati önem taşıyan döllenme olayına yardımcı olan polinizatör böceklerle ve özellikle arılarla sağlandığı bitki türlerinde nektar oldukça önemlidir.
  Arı, nektarı toplar ve onu bala dönüştürmektedir. Bunlara çiçek balı ve nektar balı demekteyiz. Lakin bazı böcekler, sokucu ve emici ağız parçaları sayesinde bitkisel dokulardan, bitki öz suyunu doğrudan doğruya almaya yeteneklidirler. Bu böcekler emdikleri bitki öz suyunu kimyasal olarak değiştirdikten sonra, kendilerine fazla gelen kısmını şeker tadında bir sıvı halinde vücuttan dışarı çıkarırlar. İşte salgı balının ana maddesi bu sıvıdır. Arılar, bunları bir araya toplayarak salgı balını oluştururlar. Bu böceklerin hepsi homoptera takımındandır. Bu takım 32.000 civarında türü kapsamaktadır. Kendi içinde beş veya altı takıma ayrılır ve bunlardan üçü salgı balı üreticileri olarak dikkat çekerler. Bunlar:
  • Psyllinea
  • Coccinea
  • Aphidinea

   Bu böceklerin sistematiği çok karmaşıktır ve hala türlerin adlandırılması ile ilgili tam anlamıyla bir birlik yoktur. Homopteraların hepsi ise fitofagdır ve bitkilerin öz suyunu emerek beslenmektedirler.

28 Kasım 2017 Salı

İğde ve Yeni Dünya Ballı Bitkileri

organik ürün

   Organik bal, arılar tarafından yapılan ve bitki nektarlarından oluşan doğal bir üründür. Kekik balı, narenciye balı, anzer balı gibi çeşitli isimler almaktadır ve bu isimler içerisindeki nektar yoğunluğuna göre ve yetiştiği alana göre verilmektedir. Balın elde edildiği birçok ballı bitki bulunmaktadır. Bunlardan birisi iğde (eleagnus angustifolia) bitkisidir. Bu familyanın iki genusu Türkiye’de doğal olarak bulunmaktadır. Eleagnus genusundan eleagnus angustifolia ülkemizde bulunan tek türdür.
    İğde, kimi gölgelerde ağaççık, kimi bölgelerde ise ağaçtır. İğde ağacının boyu yedi metreyi geçmemekte ve yaprakları da gümüşi renkte olup parlaktır. Bu parlaklığı ise yaprak üzerinde bulunan tüyler sağlamaktadır. Çiçekleri de açık sarı renktedir. İğde çiçeğin güzel kokusu herkes tarafından bilinmektedir. Arılar, sabahın erken saatlerinden günün geç vakitlerine dek iğde çiçeklerini ziyaret etmektedirler. Ülkemizde oldukça yaygın olarak bulunan iğdenin meyvesi de kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Çiçeklenme süresi, bulunduğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Ilıman iklimin hâkim olduğu alanlarda nisan aylarında, daha iç bölgelerde ise mayıs ve haziran aylarında çiçeklenme gözlenir. İğdenin nektarı çok fazla değildir. Fakat geniş alanlarda ekimi yapıldığı zaman bitki, arıcılık açısından değer kazanır.
  Diğer ballı bitkiler arasında yeni dünya (eriobotrya japonica) bulunmaktadır. Her dem yeşil olan yeni dünyanın meyvesi de sarı renktedir ve oldukça sıktır. Boyu altı metreyi geçmeyen bu bitki, önemli bir nektar bitkisidir. Balı açık sarı bir renge sahiptir.

27 Kasım 2017 Pazartesi

Kızılçam Ormanları Ve Bal

organik ürün


Organik balın aba maddesi şüphesiz ki bitkilerdir. Nektar dediğimiz madde ise bitki kök ve gövdelerinden arılar tarafından elde edilir ve toplanır. Buna da çiçek balı ya da nektar balı denilmektedir. Bitkilerde var olan bu nektarları arılar toplar ve sonuç olarak bal verirler. Arıların bitkilerde bulunan öze sularını alıp ağızlarında bekletip onu kendi vücut salgılarıyla bu kıvama getirerek organik balı oluştururlar. Bitkilerin iletim demelerini delip  ve içerisindeki öz suyunu alırlar. Yaptıkları bu emilimin çok az bir miktarını vücutlarında tutarak diğerlerini dışarı atarlar. Dışarı atılan bu madde karbonhidrat açısından oldukça zengin salgı arı tarafından toplanır. Arı topladığı mu madde ile bal üretimini gerçekleştirmektedir. Bu salgı yapan böceklerden bir tanesine Balsıra ismi verilir halk arasında. Sıradan bilinen ismi ise Çam Pamuklu koşnili Marchalina Hellica'dır. Bu böcek ise Türkiye ve Yunanistan'da görülmektedir. Bu salgı böceği yılda sadece bir kez döl vermektedir. İlginçtir ki bu böcek tipinin erkek cinsine bu zamana kadar hiç rastlanmamıştır.  Son yıllarda yapılan araştırmalara göre ise bu böceğin miktarında oldukça fazla bir azalma olmuştur. Bu azalma da ormanların az zarar görmesi ve has bal üretiminin önünü açmaktadır.  Ormanlara zarar verilmediğinde bal kalitesi artmaktadır. Artan bal kalitesi ile de insan sağlığı arasında doğru bir orantı vardır. Kaliteli bal kaliteli ve sağlıklı insan demektir.

25 Kasım 2017 Cumartesi

Baldaki Polen


organik ürün

    Organik balın içine karışan polenler bitkinin çiçeğinde oluşmaktadır. Polenin bala nasıl karıştığına girmeden önce çiçeğin yapısını açıklamak gerekmektedir.  Çiçekten alınan boyuna bir kesitte, çiçek tablası, çanak yapraklar, taç yaprakları dişi üreme organı ve erkek üreme organı görülür. Çiçek tablası, yaprağın diğer kısımlarını bir arada tutmaya yaramaktadır. Çanak yapraklar, yeşil renge sahiptir. Şekilleri ve sayıları bitki türüne değişkenlik göstermektedir.
    Taç yapraklar çok değişik renklerde olabilmektedir. Şekli, sayısı ve rengi ise bitki türüne göre farklılık göstermektedir. Dişi üreme organı çiçeğin orta kısmında bulunmaktadır. Döllenmede büyük rolü olan yumurtayı taşımaktadır. Erkek üreme organı bir sap ve bir de baş kısmından oluşmuştur. Baş kısmı 4 parçalıdır ve çiçek tozları (polenler) baş kısmında gelişimlerini tamamlarlar. Olgunlaşan polenler rüzgâr, yağmur ve böcekler yoluyla dişi organa taşınırlar. Polenlerin dişi organa taşınması döllenmenin olması açısından oldukça önemlidir. Döllenmeyen yumurta meyve vermemektedir. Böceklerle yapılan tozlaşmada bal arılarının oynadığı rol önemlidir. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre birçok üretici, ürün artışını sağlamak amacı ile kovan kiralamaktadır. Bu yolla döllenmesi sağlanan bitkilerdeki ürün artışı küçümsenmeyecek kadar fazladır.
    Döllenmesi arılar yoluyla olan bitkilerin çoğu bal özüne yani nektara sahiptir. Arı, bal özünü aldığı sırada çiçek tozlarını da alıp kovana taşımaktadır. Polen hiç bozulmadan organik bal içerisinde kalabilmektedir. Bal içinde bulunan bu polenleri daha sonra baldan ayırmak ise mümkündür.

24 Kasım 2017 Cuma

Bal Pastası ve Meyveli Pasta

organik ürün

 Organik bal ile hazırlayabileceğiniz tarifler arasında bal pastası bulunmaktadır. Bal pastası için gereken malzemeler:
  • 200 gram bal
  • 4 yumurta sarısı
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım limonsuyu ve kabuğunun da rendesi
  • Kabartma tozu
  Bu pastanın yapılışına geçecek olursak, bal yumurta sarısı ve şekeri temiz ve geniş bir kapta tahta kaşıkla karıştırın. İçerisine un, limon suyu ve limon kabuğu rendesini ilave edip üstlerine kabartma tozunu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. İyice karıştırılan hamuru iki parçaya ayırın. Pasta tepsinizi sıvı yağ ile yağlayın. Hamurun yarısını tepsiye yayın ve üzerine dövülmüş cevizleri serpin. Bunun üstüne de hamurun diğer yarısını koyun ve orta ısıda fırınınızda pişirin.
  Organik bal ile hazırlayacağınız diğer tarif ise meyveli pastadır. Bu pasta için gerekenler:
  • 2 çorba kaşığı bal
  • 1 bardak tereyağı
  • 4 yumurta sarısı
  • 3 kaşık süt
  • Bir tutam tuz
  • 1,5 su bardağı un
  • 200 gram pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Mevsim meyveleri

Pastamız için, bal, yumurta sarısı, tereyağı, süt pudra şekeri ve tuzu iyice karıştırıp köpük haline getirin. Bu karışıma un ve kabartma tozunu ekleyin ve hazır olunca pasta tepsinizi yağlayın. Tepsinin üstüne karışımınızı dökün ve orta ısıda fırına sürün. Pastanın üstü kızarınca fırından alın ve mevsim meyveleriyle süsleyin. Ardından 10 dakika kadar fırına sürün. Afiyet olsun!

23 Kasım 2017 Perşembe

Şerbet Yapılan Balın Faydası

organik ürün

   Organik baldaki vitamin miktarı polen ve nektar kaynaklarına bağlı olarak değişebilmektedir. Balda bulunan vitaminlere örnek olarak B19, B29, B69, B5 ve B3 vitaminlerini örnek verebiliriz. Bal, sıkı olarak kapalı kaplarda petekli olarak 11 derecede saklanırsa yıllarca bozulmamaktadır. 11 derece olmasının sebebi ise bu derecenin altında mayalanma olmamasından kaynaklanmaktadır. Kimi ballar petekli halde iken de kristalleşme yani şekerlenme gösterebilmektedir.
     Balın kristalleşmesine mâni olmak için balı, 13-14 derecede tutmak gerekmektedir. Bu sıcaklıkların altında ya da üstünde bal kristalleşebilir. Balın şekerlenmesi olayında balı kalitesini gösterebilecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Şekerlenmiş olan bal 50-60 derecede yarım saat kadar ısıtılır ise yeniden eski halini alabilmektedir. Eğer bu sıcaklıkların üstünde ısıtılır ise balın sahip olduğu kalitede bozulma görülür. Diğer bir nokta ise sahte ballardır. Yapma balı tabi baldan ayırmak güç bir durumdur. Analiz yapıldığında, yapma balın külü az çıkmaktadır ve boya, nişasta bulunmaktadır.
    Organik bal, doğru düşünme kabiliyetini arttırıcı etkiye sahiptir ve fikre kuvvet verir. Bal, soğuk su ile karıştırılıp şerbet şeklinde içildiği zaman ishali durdurucu etki göstermektedir. Ilık su ile şerbet yapıldığında ise kabızlığı gidermektedir. Bal için bu konuda yan etkisi olmayan bir müshil diyebiliriz. Yatmadan önce içildiğinde bu etkileri kolayca görebilirsiniz. Aynı zamanda bebek ve çocuklar için iyi bir besleyici gıda kaynağı, doğal bir üründür.

22 Kasım 2017 Çarşamba

İlkbahar Bakımı Nedir?

organik ürün

Kovanlar içerisini dolduran organik balın üreticileri için ülkemiz açısından iki farklı kışlatma yöntemi bulunmaktadır. Bunlar kapalı ve açık kışlatma olarak iki farklı yöntemi vardır. Açık ve kapalı alanlarda yapılan kışlatmalar için bakımını sağlamak için hava şartlarının iyi olması beklenmektedir. 15 ya da 20 derece aralıklarında ilkbahar bakımı yapılmaktadır. Sabah saatlerinde bakımın yapılmaması gerekir bu bakımlar genellikle öğle saatlerinde yapılmaktadır. Tabii bu durum farklı yöreler ya da yükseltilere göre değişmektedir. Tecrübeli bir arıcı bakımında olan kovan ne zaman kontrol edileceğini bilir ve sağlıklı bir kontrol gerçekleştirilir. Eğer ki kovan temizliği yapılması gerekiyorsa bu durum havanın ılık ve rüzgarlı olduğu zamana denk getirilmeli ve kovan içerisindeki bal üretim faaliyetini etkilemektedir. Düşük sıcaklıkta yapılan temizlik arıların üşümesine sebep olacak ve kayıp yaşanmasını kaçınılmaz kılacaktır. Kovan kendi öz sıcaklığına ulaşabilmek için arılar ürettikleri balları yemek zorunda kalacaklardır. Bunun yanında hastalığa yakalanma ya da koloni sağlığını tehdit edecek diğer etkenlerle karşılaşılması kaçınılmaz bir durum olacaktır. İlkbahar temizliğinde ilk adımlardan bir tanesi çerçeve üstleri ve dip tahtasının temizlenme işlemi bulunmaktadır.  Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta da kovan içerisinde yumurtlamanın olup olmaması durumu iyice kontrol edilmeli ve ana arı varlığı mutlaka teyit edilmelidir.  Diğer önemli işlem ise ana arı ve yumurtlama çerçevelerinin dolu ya da boş olup olmadığının kontrolü sağlanmalıdır.



21 Kasım 2017 Salı

Orman Gülü Balı

organik ürün

   Organik bal, elde edildiği nektar kaynağına göre isimlendirilebilmektedir. Örneğin bu nektar kaynağı olan ballı bitkilere orman gülünü (rhododendron ponticum), süpürge çalısını (calluna vulgaris), kestaneyi (castanea sativa), portakalı (citrus sinensis) ve limonu (citris limon) verebiliriz.
   Ballı bitkilerden orman gülünü ela alalım. Bu bitki, her dem yeşildir. Orman gülünün boyu beş metreyi bulabilmekte ve yaprakları koyu yeşil renkte olup parlaktır. Çiçekleri ise huniye benzer bir şekilde olup koyu pembedir. Genellikle kayın (fagus orientalis) ağaçlarının fazla bulunduğu ormanlarda rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Çiçeklenme zamanı mayıs ve haziran ayları atasındadır fakat iklim şartlarına ve bulunduğu yüksekliğe bağlı olarak mart veya ağustos ayları arasında da çiçeklenme gösterebilir. İzmir, Bolu, İnebolu, Kocaeli, Zonguldak, Ordu, Kastamonu, Trabzon, Giresun ve Rize’de yaygın olarak bulunur ve yetişir.

  Bu bitki balının hoş olmayan kokusu ve tadı vardır. Elde edildiği organik bal da koyu kahverengi olup akışkan kıvamlıdır. Orman gülü balını yiyen kişilerde baş ağrısı, halsizlik, kusma ve bilinç kaybı meydana gelebilir. Bu bal, bu sebepten ötürü halk arasında balı zehirli olarak bilinmektedir. Orman gülü balının zehirli olmasının nedeni ise orman gülünün nektarında bir alkoloid olan andromedotoxinin varlığı, kovandan yeni alınmış olan balda daha çoktur. Belli bir süre sonra aynı balda bu alkoloidin miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Orman gülü balının kristalleşmesi ise oldukça geç olmaktadır.

20 Kasım 2017 Pazartesi

Küçük Tariflerde Balın Yeri

organik ürün

 Organik bal ile hazırlayabileceğiniz birçok leziz tarif bulunmaktadır. Bal, yıllardır yemeklerde, doğal tatlandırıcı olarak kullanılan yararlı bir besindir. Doğal ve şifa kaynağı bir besin olduğu için birçok medeniyet de yıllar öncesinden balı kullanmaya başlamıştır. İnsanoğlunun vazgeçemediği bu ürünü, çeşitli tedavi yöntemlerinde ve hastalıkları önlemede yıllardır kullanmaktayız.
  Bal ile hazırlayabileceğiniz minik tarifler arasında ballı fındıklı pasta yer almaktadır. Bu pasta için lazım olan malzemeler; ½ kap dövülmüş fındık, 2 kap un, 3 çay kaşığı paking-powder, 1/2çay kaşığı tuz, ½ kap süt, ½ tas kadar organik bal, 1 adet çırpılmış yumurta ve 2 yemek kaşığı da eritilmiş tereyağı. Pastanın yapılışına geçecek olursak, bir kapta dövülmüş fındıkları, tuzu, unu ve paking- powderı karıştırın. Ayrı bir kapta da bal, süt ve çırpılmış yumurtayı koyu iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı birinci kaptaki malzemelerin üzerine dökün ve hamur haline getirin. Küçük bir fırın tepsisini yağlayın ve hazırladığınız hamur karışımını dökün. Fırınınızı 175-180 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirin.
   Diğer bir balla hazırlanan tarif ise ballı hardal sosudur. 3 çorba kaşığı hardal, 3 çorba kaşığı organik bal, 1 su bardağı mayonez, 3 çorba kaşığı süt, 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı zeytin yağı ve yarım çay kaşığı da tuz gereken malzemelerdir. İlk olarak bir kaba mayonezi alın ve iyice çırpıp üzerine de balı ilave edin. Sonra tüm malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın. Sosunuz hazır, afiyet olsun!

18 Kasım 2017 Cumartesi

Arı Sütü Nedir?


organik ürün

Organik balın üretici olan işçi arılar ve ana arıların yumurtadan çıkmış hallerindeki genetik yapıları aynı olduğu bilinmektedir. Buna rağmen de larva döneminde her işçi arı ve ana arı farklı oranda ve yapıda arı sütü ile beslenmektedir. Bu beslenme süreleri de birbirlerine göre farklılık göstermektedir. Normal yaşama süreleri 40 ya da 80 gün arasında değişmektedir. Arı sütü sayesinde 7 ya da 8 yıl gibi sürelere uzayacağı bilgisi verilmektedir. Kraliçe arının da günlük yumurtlama düzeyi arı sütü sayesinde yaklaşık olarak iki katı seviyesine çıkarılabilmekte olduğu bilinmektedir. Arı sütü faydaları arasında hücre yenileyici, anti oksidan etkisi olan ve hormon düzenleyici özellikleri sayılabilir. Bunların yanında iştah açma özelliği kemik yapısı için güçlendirici özelliği ve özel cinsel hayatta güç verici özelliği ile de tercih edilme oranı olarak ön planda olduğu bilinmektedir. Fayda olarak sayamayacağımız kadar geniş bir yelpazeye sahip bir arı ürünüdür. Besleyici özelliği ile gayet karmaşık bir yapıya sahip olan arı sütü karbonhidrat, protein, doğal yapıda hormon ve vitamin bulundurmaktadır. Günümüz modern tıbbı hala da içeriğinde bazı maddelerin çözümünü ve yapısını anlayamamış ya da bulabilmiş değildir. Bu bahsettiğimiz özelliklerinden dolayı sentetik ya da sahtesi piyasada bulunması çok olanaklı değildir. Bu yüzdendir ki güven ile tüketeceğiniz bir arıcılık ürünü olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Güvenle tüketiniz!

17 Kasım 2017 Cuma

Soğan ve Bal Karışımının Etkisi

organik ürün
Organik bal, kış aylarında bizlere yardımcı olan doğal içerikli bir besindir. Yapılan çeşitli araştırmalar, balın sahip olduğu olumlu etkileri desteklemektedir ve yıllardır süregelen kullanımından dolayı da vazgeçilmeyen bir üründür. Balın soğan ile karışımı da bilgisel bir çözüm yolu oluşturur. Bu çözüm, kış aylarında grip hastalığında veya öksürüklerde tavsiye edilen bir alternatiftir. Bu ikilinin hazırlanması oldukça kolay bir yoldur.
  Bal ve soğanın karışımı özellikle çocuklar için oldukça etkilidir. Çocuklardaki üst solunum yolu rahatsızlıklarında, ilaç dışında alternatif bir tedavi edici bir yöntemdir. Bilinenlerin üzerine ilaçlarda elbette yararlı etkiler vardır fakat bir taraftan da vücut için olumsuz yanları da olabilmektedir. Bundan dolayı hastalıklara doğal yöntemler uygulamak isteyenler olabilmektedir. Fakat bu yollara başvururken bir uzmandan yardım almalı, bilinçsiz bir şekilde bu yollara başvurulmamalıdır.

   Soğan ve balın karışımını merak ediyorsanız, bunun için bir tane orta boy kuru soğan ve bir yemek kaşığı organik bal yeterlidir. Soğanınızı iri iri doğrayın ve üzerlerine de balı ilave edin. Elde edilen karışımı bir kavanozun içerisine koyun ve en az üç saat kadar sulanmaları için bekleyin. Bu ikilinin kullanımı ise, çocuklar için üç öğün günde bir tatlı kaşığıdır. Yetişkinlerin tüketimi ise günde üç kez bir yemek kaşığı şeklinde olmalıdır. Bu tüketimler, öksürük, grip vb. hastalıklar için yararlı olup anti bakteriyel olarak ve vücudu güçlendirici olarak da fayda barındırmaktadır.

16 Kasım 2017 Perşembe

Balın Tıbbi Alanlara Kullanımı

  
organik ürün
  Organik bal, bağışıklık sistemimiz de dahil vücuda birçok yarar sağlayan ve vitamin açısından da zengin olan bir doğal besindir. Ayrıca kemikleri güçlendirerek kalsiyum açısından da zengin olup dolaşım sistemimize yarar sağlayan demiri de ihtiva etmektedir. Bal, vitamin ve mineral kaynağı olup bağışıklığa dayanıklılık sağlamaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin de sayısını arttırıp demir eksikliğini gidericidir.
    Balın birçok tıbbi alanda kullanımı bulanmaktadır. Anti bakteriyel ve anti mikrobiyal olan bal, birçok alanda araç olarak kullanılan bir üründür. Prebiyotik olarak kullanılabilir ve önemli nokta olarak ise sindirim sürecinde bağırsaklara yardımcı aktivite sağlayan ve sağlıklı mikro bakteriler ile ihtiva eden yoğurt benzeri probiyotiklerle karıştırılmamalıdır. Prebiyotikler, vücudumuzun içinde sağlıklı bakteri sayısını yükseltmektedir. Tüketilen bal, mide ve bağırsak sisteminin sağlığı üzerinde etkilidir. Doğal bal ayrıca bağırsak mikroflorasının iyileşmesinde, çocuklarda ishalin önlenmesinde ve ülser ile ilgili şikayetlerin azalmasında etkili bir maddedir.
  Organik bal, cildi yenileyici etki de göstermektedir. Dermatit ve kepek gibi çeşitli cilt problemlerini hafifleticidir. Hastalıklardan etkilenen bölümlere bal uygulandığında iyileşme gözlemlenmiştir. Ayrıca saç dökülmelerine de faydalı bir besindir. Diğer bir yandan ise çocuklarda tıkanıklık belirtilerini hafiflettiği görülmüştür. Öksürük şurubuna alternatif olarak kullanılabilmektedir. Şurup kıvamındaki bu değerli besin, ağız içinde tabaka oluşturmaktadır ve bu sayede de tahriş olan alanları yatıştırıcı etki sağlar. Bunun yanı sıra enfeksiyon yayılmasını da önleyici etki gösterir.

 

15 Kasım 2017 Çarşamba

Bal ve Avokadolu Maske

organik ürün
  Organik bal, asırlardır birçok alanda kullanım alanına sahip doğal bir ürün olarak kendisini korumuştur. Doğal tatlandırıcı olarak kullanılması en yaygın kullanım alanlarından birisi olup ayrıca çeşitli karışımlarla vücuda faydası dokunmaktadır. Örneğin piyasada satılan bakım ürünleri ve maskeler yerine evde doğal yollarla yapılan bal maskeleri ve kürleri tercih edilebilmektedir. Balın sağladığı birçok etki, içerisindeki zengin bileşenlerden kaynaklanmaktadır ve insan vücuduna sayısız fayda sağlamaktadır.
   Cildimiz, bakımı ihmal edilmemesi gerekilen bir bölgemizdir. Stres anlarında, yorgunluklarda, hava kirliliklerinde aniden etkilenen, hassas bir yapıya sahip olup gerekilen değeri görmez ise bizlerinde modunu düşürebilecek geri dönülmez hasarları alabilmektedir. Düzenli bakım ile cildinizi besleyip gereken bakımı yapabilirsiniz. Evde hazırlayabileceğiniz pratik bir maske tarifi verecek olursak, gereken malzemeleriniz; 1 tane yumurtanın sarısı, 2 yemek kaşığı organik bal ve 2 yemek kaşığı da avokadonun iç kısmı yeterlidir. Bu maske, anti aging özelliğe sahip olup cildinize faydalı olacaktır.
    Gereken malzemeleri bir kaba alıp iyice karıştırın ve kıvama gelmesini sağlayın. Daha sonra parmaklarınızla tüm maskeyi yüzünüze nazikçe uygulayın. Bütün cildinize uyguladıktan sonra yaklaşık 20-25 dakika kadar yüzünüzde bekletin. Tercihinize göre daha uzun süre de bekletebilirsiniz. Ardından süre sonunda maskeyi cildinizden ılık su ile temizleyin. Bu maske ile cildiniz organik bal ile beslenecektir ve ayrıca nemlenecektir. Haftada bir uygulamanız cildiniz için yeterli olacaktır.

14 Kasım 2017 Salı

Mikrop Karşıtı Organik Bal

 
organik ürün
  Organik bal, arıların ürettiği tatlı bir doğal besindir.  Birçok minerali (sodyum, fosfat, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, glikoz, früktoz gibi) içerisinde bulundurmaktadır ve ayrıca vitaminler (B1, B2, B3, B5, B6) açısından da oldukça zengin bir üründür. Ballar, arıların ve bulunulan bölgenin yapısına göre şekil alıp içerdiği bitki nektar yoğunluklarına göre isimlendirilmektedir. Ayrıca çok güçlü antiseptik ve anti bakteriyel özelliğe de sahiptir. Bundan dolayı ise pek çok hastalığa derman olup insan vücudunu da hastalıklardan korumaktadır.
    Organik bal, antiseptik, ani mikrobiyal ve anti bakteriyel özelliklere sahip bir besin kaynağıdır. Bu sahip olduğu özellikler sebebiyle yaraların temizlenmesinde ve kesiklerin hızlı iyileşmesinde büyük rol oynamaktadır. Bunların yanı sıra bal, kesiklerin ve yaraların sebep olduğu ağrıları dindirici ve hafifletici etkiye de sahiptir. Küçük ölçekli yanıkların ise hızlı iyileşmesine katkıda bulunan bal, anti bakteriyel ve anti fungal özelliği ile bakterilerin üremesini, çoğalmasını önlemektedir ve anti mikrobiyal oluşu ile de enfeksiyon oluşumunu önlemektedir. Eğer ki yaranız küçük ölçekli ise o yaralı böyleye balı uygulayabilirsiniz. Kimi zaman yanma hissi verebilmektedir lakin sonrasında ağrıyı dindirerek rahatlamayı beraberinde getirir.

   Uyku sorunu çekenlere de iyi bir çözüm olan organik bal, yatmadan önce tüketildiğinde faydalı olmaktadır. Uyumadan önce bir yemek kaşığı balı yemenizde fayda vardır ve isteğe bağlı olarak da süt ile de karıştırılıp içilebilir.

13 Kasım 2017 Pazartesi

Alternatif Tedaviler İçin Kullanılan Besin Bal

  
organik ürün
  Organik balın sahip olduğu besin içeriği, insan sağlığına sağladığı etkilerin yanı sıra önemli bir özellik barındırmaktadır ki bu özellik de anti mikrobiyal etkisidir. Sahip olduğu bu özellik nedeniyle Hipokrat zamanından beri tedavi edici özelliği kullanılmaktadır. Eski Mısırlıların ise çeşitli cerrahi pansumanlarda ve göz iltihaplarında kullandıkları bilinmektedir. Ayrıca Çinliler ve Hintliler de balı, çiçek hastalıklarının yayılmasını önlemede kullandıkları, hasta vücudunu bal ile kapladıkları bilgileri bulunmaktadır.
    Bal, Orta çağda yara ve yanıkların tedavi edilmesinde, kulak iltihaplarında kulağa akıtılarak, difteri vakalarında ve çocukların ağız, boğazlarına içten sürülerek kullanılmaktaydı. Bazı yerliler halen öksürük kesici olarak balı kullanmaktadırlar. Balda, insan vücuduna eki eden birçok mikroorganizma yaşamsal faaliyet yürütememektedir. Buna örnek olarak Mısır piramitlerinde bulunan, milattan önce altıncı asra ait çömleklerin içerisindeki balları verebiliriz. Bu ballar biraz katılaşmakta birlikte vasıflarını neredeyse hiç kaybetmemişlerdir.  Bu örnek, balda mikroorganizmaların yaşayamadığını bizlere tarihi bir gerçek olarak kanıtlayıcı niteliktedir. İngiliz ve Amerikan hastanelerinde birinci sınıf mikrop öldürücü olarak bal kullanıldığına rastlanılmıştır. Almanya’da ise yaralarda ve soğuk algınlıklarından sebebiyet olarak ortaya çıkan hastalıklarda, baldan yararlanıldığı görülmüştür.

    Organik balın birçok hastalığa karşı tedavi edici özelliğini incelemek için pek çok araştırma, çalışma yapılmıştır. Yapılan bir çalışmada, gastrit ve on iki parmak bağırsağı ülserine sahip olan hastalara, alternatif bir tedavi yöntemi olarak balın yalnız başına veya anti mikrobiyal bir ajanla uygun bileşimin kullanılması tavsiye edilmiştir.

11 Kasım 2017 Cumartesi

Kilo Alıp Vermede Yardımcı Besin Bal

 
organik ürün
 Organik bal, bal arılarının bitkilerden, çiçeklerden ve çeşitli meyve tomurcuklarından topladıkları nektarlardan, özlerden oluşturdukları, uzun yıllardır sofralarımızda yeri olan ve hastalıklardan korunmamızı sağlayan ilk tercih ettiğimiz zengin ve doğal besinlerden birisidir. Birçok uzman hastalıklardan korunmak için balın düzenli olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
    Balda bulunan hayati cevherlerden kısaca bahsedecek olursak, göz, yüz, deri, solunum ve sinir sistemi, bronşlar, boğaz, kalp adalelerinin güçlenmesi, karaciğer, mide, kalın ve ince bağırsakların kuvvetlenmesi, pankreas ve daha bunlar dışında birçok hastalığın korunasında oldukça önemli bir yere sahip olan organik bal, hayati bir besin özelliğindedir. Örneğin sabahları aç karnınıza yiyeceğiniz bal, mide rahatsızlıklarını tedavi edicidir. Etlerinizi bal ile kaplayıp öyle sakladığınızda etleriniz bozulmadan uzun süre kalabilmektedir. Eğer kilo vermek istiyorsanız da aç karnınıza soğuk su ve bal karışımı yapıp tüketebilirsiniz. Bunun aksine kilo almak istiyorsanız da bir çorba kaşığı bal, bir tane muz ve bir yumurta sarısını karıştırıp tok karnına alırsanız kilo almanızda olumlu etki sağlar. Bir çorba kaşığı balı ılık bir bardak su ile karıştırıp yatmadan önce tüketirseniz sindiriminizi düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
    Organik bal, yukarıda saydığımız özelliklerinin dışında saça ve cilde de iyi gelmektedir. Bir çorba kaşığı balı şampuanınıza ekleyerek saha sağlıklı ve canlı saçlara sahip olabilirsiniz. Bir çorba kaşığı balı sabunlarınıza da eklerseniz daha nemli bir hale getirip doğallıkla besleyebilirsiniz.

10 Kasım 2017 Cuma

Bal Ve Karanfil Karışımı

organik ürün
Organik bal yanına geldiği her besin maddesini güzelleştiren ve şifa veren ilaç haline getirmektedir. Örnek olarak ise kestane ve baldan bahsedeceğiz. Karışım ve besin ögeleri içerik olarak oldukça zengindir. Bahsi geçen bu karışım doğal bir karışımı sağlık alanında oldukça faydalı bir ilaç olarak bilinmektedir. Lezzet olarak da sevilerek tüketilen bu ikili hem tadı güzel hem faydalıdır. Halk arasında yaygın faydaları olarak kilo vermek isteyenlerin ve kanser tedavisi gören hastaların oldukça fazla kullandığını söyleyebiliriz. Ayrıca cilt rahatsızlıkları ve soğuk algınlığı-grip gibi vücut ısısının düşmesinden kaynaklı oluşan hastalıkları önlemek ya da iyileştirmek için kullanılmaktadır. Tüketim zamanı olarak düzenli olarak tüketildiğinde pek çok ilaca göre daha etkili olduğu söylenebilir. Bazı sayılı hastalıkların tedavisi için hastalığa bakan uzman doktor tarafından da önerilmektedir. Diyet listelerine ise günün ilk öğünü olan kahvaltı ile giriş yapmaktadır. Bal içerik olarak şeker bulundurduğundan günün her öğününde tüketilir ve bir zararlı etki ele karşılaşılmaz. Diyabet hastalarının da sıklıkla kullandığı bu karışım tokluk hissi oluşturmaktadır. İçerisine karanfil koyulması da hoş bir koku vermesine katkı sağlar. Bu aroma sayesinde balın has kokusu ortaya çıkar. Bu karışım sabah kahvaltısında ekmek üzerine sürülerek tüketildiği zaman ise kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olan karışım boşaltımı da düzenlemektedir. Boşaltım rahatlaması ile rahat bir mide ve günlük hayatın düzenini de beraberinde getirir.

9 Kasım 2017 Perşembe

Arı Ürünlerinin Kıymeti

organik ürün
    Organik bal, şifası dillere destan, Kuranı Kerimde ’de bu özelliğinden bahsedilen bir besindir.  Birçok isim bal hakkında sözler söylemiş, sağlık açısından faydalarına yer vermiştir. Örneğin İbn-i Sina, ‘’Yiyeceklerin yiyeceği, içeceklerin içeceği ve ilaçların ilacı bal.’’ sözlerini söylemiştir ve balın kıymetini belirtmiştir. Bal, yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavilerinde yardımcı bir araç olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra şekerden oldukça farklı olduğu da tüm antik tıp sistemleri tarafından fark edilip ayırt edilmiştir.

      Bal, Roma farmakopisinde tıpkı günümüzde olduğu gibi bir ilaç besin olarak yer almaktadır. Apiterapi diye adlandırılan bal ve arı ürünlerinin tedavi amacıyla kullanılması durumu söz konusudur ve Çin tıbbında öneme sahiptir. Shen Nong, yaklaşık iki bin yıl önce yazdığı kitabında ‘’apiterapi’’ tedavi şeklinden övgü ile bahsetmiştir. MS 992’de de Song adındaki bir hanedanlıkta o dönemde yazılmış olan ‘’Azizlerin Reçeteleri’’ isimli bir kitapta yaşlanmayı geciktirici reçetelerde şifalı baldan ve arı ürünlerinden bahsedilmiştir ve bunlara yer vermiştir. Organik balın şifası yüzyıllardır halen bu şekilde devam etmektedir ve yararlarından faydalanılmaktadır.  Plato’nun sağlıklı beslenme reçetelerinde bile bala oldukça önem verdiğine rastlanılmaktadır. Sümerlere özgü tabletlerde bile balın tedavi amaçlı kullanıldığı görülmüştür. Eski zamanlardan beri kullanılan bal ve arı ürünleri, günümüzde modern tıbba adımını 1800’lerin sonunda Avustralyalı bir doktor tarafından sağlanmıştır. Apiterapi yöntemi ile doğal yollar ile tedavi sağlanmakta ve şifalı arı ürünlerinin vücuda sağladığı üstün mucizevi iyileştirici gücünden faydalanılmaktadır.

8 Kasım 2017 Çarşamba

Kas Yorgunluklarına Çözüm

organik ürün
Organik bal, arıların birçok meşakkatli uğraşlar sonucu ürettiği, doğal bir üründür. Mevsim olarak ilkbahardan itibaren başlayıp yaz sonuna dek olan dönem içerisinde minik canlı arılar, yüzlerce çiçekten polen toplayıp balı üretirler. Balın birçok çeşidi bulunmaktadır ve bu çeşitler arıların cinsine ve bulunulan bölgenin yapısına göre değişmekte ve şekil almaktadır.
Organik bal, demir, magnezyum, potasyum, glikoz, kalsiyum ve fosfat gibi mineralleri içerisinde bulundurmaktadır. Vitamin açısından ise B1, B2, B3, B5, B6 gibi vitaminleri içermekte ve bu özelliklerinden dolayı da güçlü bir antiseptik ve anti bakteriyel etkiye sahiptir. Bu etkilerinden dolayı pek çok hastalığı iyileştirici özellik göstermekte ve koruyucu bir etki bizlere sağlamaktadır. Bunların yanı sıra balın sağladığı yararları sıralayacak olursak:
  • Bal, iyi bir enerji kaynağıdır. Çok kısa sürede ve etkili bir biçimde vücudumuzun enerji düzeyini artırıcı etki sağlamaktadır. Bunun için de vücudun gereksinim duyduğu doğal şekeri, enerjiyi ve kaloriyi bol miktarda içerebilmektedir ve aynı zamanda da yorgunlukla savaşır. Bundan dolayı günde bir çorba kaşığı bal yemekte fayda vardır.
  • Bal, kas yorgunluklarını gidermektedir. Sporcular için alternatif bir besin olan bal, kas yorgunluklarına etkileyici bir şekilde giderebilmektedir. Bu sıkı kombinasyonu sayesinde sporcuların dayanıklılığını artırmaktadır ve sürekli bir enerji sağlayıcıdır.
  • Organik bal, uyku sorunu olanlar için çözüm olabilmektedir. Bunun için uyumadan önce bir yemek kaşığı bal yararlı olabilir.

7 Kasım 2017 Salı

Çocuk Bağışıklığı İçin Bal

organik ürünler
Anne ve babaların yeni yeni büyüyen ya da henüz küçük yaşlardaki çocuklara bağışıklığı güçlendirmek için tıbbi tedavide acele etmemeleri ve bu konu üzerinde doğal tedavi yöntemlerine başvurmaları önerilmektedir. Bu doğal tedavilerin başında da organik bal ile yapılan karışımlar gelmektedir. Fakat bu yaş grubundaki çocuklara alışılmışın dışında bir ürün tükettirmek oldukça zorlu bir süreçtir. Polen tüketilmesi de önerilse bile çocukların bu ürünleri çok zor biçimde tükettikleri gözlemlenmiştir. Bu zorlukları aşabilmek için çocuklar için kaliteli ballar ya da ürünler tüketilmelidir. Her insan gibi çocuklar da kaliteli ve sahte ürünü birbirinden ayırt etmektedir. Sahte ürünlerden dolayı da bu ürünlerden tiksinmenin oluşabileceğini unutmamakta fayda vardır. Bebekler için de kullanılan emziğin bala batırılıp verilmesi hem bağışıklığının güçlenmesi hem de iştahlı bir biçimde tüketmesini sağlamaktadır. Bu sayede zaten organik bal adına damak tadı oluşmuş birey kolaylıkla balı ileriki yaşlarında tüketilir. Vücut gelişimi dönemindeki çocuklar içinde keçi boynuzu ya da keçi boynuzu tozu ile karıştırılıp verilmesi iştah açısından da önemlidir. Uyumadan önce verilen ballı süt karışımı ise oldukça yararlıdır. Çünkü bu iki madde karışımı yatıştırıcı ve dinlendirici özelliğe sahip olduğundan uyku kalitesini de etkilemektedir. Uykusunu iyi almış bir birey günlük yaşamında da işlerini düzenli bir biçimde yürütmektedir. Kısacası yaşam kalitesi ve tüm alanlar için önem taşımaktadır.

6 Kasım 2017 Pazartesi

Balın Yararları

organik malzemeler
Organik bal, arıların çiçeklerden ve tomurcuklardan toplayıp elde ettikleri bal özleri, nektarlardan oluşturdukları tatlı bir besin maddesidir. Yüzyıllardır tüketiminden vazgeçilemeyen bal, şifa kaynağımızdır. Hastalıklardan korunmak için alternatif bir yöntemimizi de oluşturan bal, en değerli doğal besinlerdendir. Balda o kadar çok cevher vardır ki uzamanlar da tüketilmesini önermektedir. Bal, solunum ve sinir sisteminde, kalp kaslarının güçlenmesinde ve birçok alanda önemli yere sahiptir. Organik balın sağladığı yararları sıralayalım:
  • Bal, vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atar
  • Antioksidan açısından oldukça zengin bir üründür.
  • Düzenli tüketildiğinde kansızlığı önlemektedir.
  • Kolayca sindirimi sağlandığı için enerji kaynağıdır.
  • Kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından zengindir.
  • İştahsızlığı gidererek iştah açar.
  • İshalin kesilmesini sağlar ve iyileşmeye yardımcı olur.
  • Ağız kokusunu gidericidir.
  • Güzellik ürünü olarak kullanılabilir ve örneğin saçlara uygulandığında canlılık ve parlaklık verir.
  • Bal, içerdiği enzimlerden dolayı şişmanlığı önleyebilmektedir.
  • Bal, görme yetisinin özelliğini artırır.
  • Yaralar, yanıklarda, kesiklerde oldukça etkilidir ve hızlı iyileştirici özelliği vardır.
  • Anti bakteriyel özelliğinden dolayı bakteri öldürücüdür.
  • Romatizmal rahatsızlıklarda rahatlatıcı bir etki vermektedir.
  • Bal, alerjik vakaları önlemektedir.
  • Diş çürüklerinde de etkili olup önleyici özelliktedir.
  • Bal şerbet yapılıp tüketildiğinde karın ağrısını gidermektedir.
  • Balgamı keserek vücudun rutubetini giderir.
  • Bal, idrar söktürücü olup mesane yollarını temizlemektedir.

4 Kasım 2017 Cumartesi

Arı Ürünlerinin Şifasına Örnekler

organik bal
Arının şifalı ürünlerinden birisi olan organik bal, insan yaşamına oldukça fayda sağlamaktadır. Bal, enfeksiyonlara neden olan bakterilerinin çoğalmasını önleyerek bizleri korumaktadır. Bal, içindeki çeşitli doğal antioksidan olarak işleve sahip maddeleri barındırdığı için uzun süreli tüketimi sonucunda kansere etki ettiği öne sürülmüştür. Yapısında bulundurduğu demir ile vücuttaki zararlı oksijen radikallerini zararsız hale getirmektedir.
Yapılan araştırmalara göre organik bal, aynı zamanda bağırsaklarda bulunan probiyotik florasını çoğaltabildiği için de bağışıklık sistemimizi güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra kolesterolü de düşürebilmektedir. Arı ürünlerinin diğer bir örneği olan polen de bal kadar etkilidir. Polen, kuvvet şurubu etkisi yaparak hastalıklardan kalkanları kısa zamanda eski enerji ve sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Bal ve polen, güzellik kremi olarak da kullanılıp çeşitli maskelerde ana madde olarak barınmaktadırlar. Örneğin polenli bir karışım için, bir kahve kaşığı polen öğütülür ve yumurta sarısı ile karıştırılır. Bu elde edilen karışım nazik bir masajla yüze ve boyna uygulanır. 20 dakika kadar bekletildikten sonra bol su ile durulanır ve cilt sonunda parlaklık ve canlılık kazanır.
Bal, önemli bir arı ürünü olup çok eski yıllardan beri değeri korunan ve bilinen besinimizdir. Neredeyse tüm yiyeceklerin safı olan bal, çiçek özlerinden elde edildiği için onların da lezzetine sahiptir. Her çeşit balın kendine has bir lezzeti ve şifası vardır.